TRIBINA 'RAZOTKRIVANJE'

Mirjana Krizmanić: Ne postoji recept za tugovanje

24.02.2010 u 14:40

Bionic
Reading

Psihologinja i autorica bestselera 'Tkanje života' Mirjana Krizmanić na tribini 'Razotkrivanje' govorila je o tugovanju i suočavanju s gubitkom bliske osobe, temama kojima se bavi i američka književnica Joan Didion u svom romanu 'Godina magičnog razmišljanja' predstavljenom na tribini u kinu Europa

U organizaciji izdavačke kuće Fraktura održana je druga po redu tribina 'Razotkrivanje' na kojoj je Srećko Horvat nakon pisca Vladislava Bajca ugostio Mirjanu Krizmanić. Razgovor s poznatom psihologinjom i autoricom najprodavanije domaće self-help knjige 'Tkanje života' Srećko Horvat vodio je u kontekstu romana Joan Didion koji donosi intimnu ispovijest o boli što ju je Didion proživljavala nakon smrti svog supruga.

Na pitanje gdje pronaći poticaj za nastavak života nakon gubitka voljene osobe, bilo da se radi o partneru, djetetu ili roditeljima, Krizmanić je odgovorila da ne postoji receptura ni jednoznačni odgovor koji bi isti vrijedio za sve. 'Veliki gubitak može se preživjeti ako je posrijedi bila velika ljubav, ali i veza u kojoj je svatko bio svoj, ne i ako je bila riječ o odnosu vladanja i podređenosti. Kroz proces tugovanja osobu treba smjestiti u svoj svijet tako da tu osobu i dalje volimo, no da imamo mjesta za druge ljude', rekla je Mirjana Krizmanić te dodala da brisanje sjećanja i potiskivanje osjećaja nisu rješenje.

'Proces tugovanja završava tako da se s radošću možemo sjećati na sve što smo imali, kad taj proces vodimo tako da osvijestimo da je to veliko bogatstvo koje nam nitko ne može oduzeti i da ono postaje trajno u vremenu. To si možemo uništiti ako više žalimo sebe, a manje cijenimo tu ljepotu koju smo imali', zaključila je.

Pogledajte video: