Književnost ZBOG KRITIKE JACKIE

FBI uhodio američkog klasika Normana Mailera

  • Autor: S.F.
  • 29.11.2008 8:19:47
  • 12.11.2008 13:00:00

Nakon zahtjeva redakcije Washington Posta, FBI je u javnost pustio tajne spise o 15-godišnjem uhođenju lani preminulog američkog pisca Normana Mailera

Sadržaj spisa FBI-ja do prije nekoliko dana javnosti je bio posve nepoznat, kao i činjenica da se državna služba bavila praćenjem književnika i društvenog kritičara Normana Mailera. FBI je godinu dana nakon književnikove smrti odgovorio na zahtjev redakcije Washington Posta te u javnost pustio dokument od 165 stranica koji donosi detalje o uhođenju jednoga od najpoznatijih američkih autora. Mailer je na listu potencijalnih neprijatelja države dospio oštrim kritiziranjima sustava, a posebno službe FBI-ja i tadašnjeg njegovog direktora J. Edgara Hoovera.

Prema navodima Washington Posta, FBI ga je počeo intenzivno pratiti nakon izrugivanja nekadašnjoj prvoj dami Amerike Jacqueline Kennedy. U jednome od svojih tekstova iz 1962. Mailer je popularnu Jackie, među ostalim, nazvao neobično slatkorječivom, što je Hooveru bilo dovoljno da pokrene slučaj. Tajni agenti su, pod izlikom da se radi o ljevičaru i potencijalnom državnom neprijatelju, 15 godina intenzivno pratili Mailerov osobni i javni život. Praćenje je uključivalo radikalne metode poput druženja s članovima piščeve obitelji, otvaranja njegovih pisama i bilježenja imena ljudi od kojih prima čestitke za blagdane. Među ostalim, redovito mu je provjeravana putovnica i destinacije kamo putuje, a Mailerova slika proslijeđena je informantima širom svijeta. U objavljenim tajnim spisima FBI-ja stoji i kako su mu agenti prerušeni u poštare ili izgubljene prolaznike nerijetko kucali na kućna vrata.

Književnik Norman Mailer preminuo je u studenome prošle godine u 84. godini. Vijest o njegovu višegodišnjem uhođenju ponovno je oživjela rasprave o prividnoj američkoj demokraciji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još