ZBOG KRITIKE JACKIE

FBI uhodio američkog klasika Normana Mailera

29.11.2008 u 08:19

Bionic
Reading

Nakon zahtjeva redakcije Washington Posta, FBI je u javnost pustio tajne spise o 15-godišnjem uhođenju lani preminulog američkog pisca Normana Mailera

Sadržaj spisa FBI-ja do prije nekoliko dana javnosti je bio posve nepoznat, kaoi činjenica da se državna služba bavila praćenjem književnika i društvenogkritičara Normana Mailera. FBI je godinu dana nakon književnikove smrtiodgovorio na zahtjev redakcije Washington Posta te u javnost pustio dokument od165 stranica koji donosi detalje o uhođenju jednoga od najpoznatijih američkihautora. Mailer je na listu potencijalnih neprijatelja države dospio oštrimkritiziranjima sustava, a posebno službe FBI-ja i tadašnjeg njegovog direktoraJ. Edgara Hoovera.

Prema navodima Washington Posta, FBI ga je počeointenzivno pratiti nakon izrugivanja nekadašnjoj prvoj dami AmerikeJacqueline Kennedy. U jednome od svojih tekstova iz 1962. Mailer jepopularnu Jackie, među ostalim, nazvao neobično slatkorječivom, što je Hooverubilo dovoljno da pokrene slučaj. Tajni agenti su, pod izlikom da se radi oljevičaru i potencijalnom državnom neprijatelju, 15 godina intenzivno pratiliMailerov osobni i javni život. Praćenje je uključivalo radikalne metode poputdruženja s članovima piščeve obitelji, otvaranja njegovih pisama i bilježenjaimena ljudi od kojih prima čestitke za blagdane. Među ostalim, redovito mu jeprovjeravana putovnica i destinacije kamo putuje, a Mailerova slika proslijeđenaje informantima širom svijeta. U objavljenim tajnim spisima FBI-ja stoji i kakosu mu agenti prerušeni u poštare ili izgubljene prolaznike nerijetko kucali nakućna vrata.

Književnik Norman Mailer preminuo je u studenome prošle godine u84. godini. Vijest o njegovu višegodišnjem uhođenju ponovno je oživjela raspraveo prividnoj američkoj demokraciji.