SKINULA ČAROBNJAKA WILLYJA

J. K. Rowling optužena za plagijat

18.02.2010 u 15:52

Bionic
Reading

Britanska književnica J. K. Rowling optužena je da je zamisli za svoj planetarno popularan i unosan niz romana o Harryju Potteru ukrala od Adriana Jacobsa, također britanskog pisca, objavili su njegovi nasljednici

Jacobsovi nasljednici, koji žive u Australiji, tužili su na sudu u Londonu izdavača Bloomsbury Publishing PLC za kršenje autorskih prava, a na popis optuženih upisana je i J.K.Rowling.

U tužbi se navodi da je autorica u četvrti nastavak sage o malome čarobnjaku "Harry Potter i plameni pehar" ugradila znatne dijelove iz Jacobsove knjige "The Adventures of Willy the Wizard No. 1 Livid Land" (Pustolovine čarobnjaka Willyja), objavljene 1987.

Jacobsovi nasljednici tvrde također da su mnoge druge zamisli za Harryja Pottera ukradene od čarobnjaka Willyja.

Jacobs je umro u Londonu 1997., a odvjetnik njegovih nasljednika smatra da bi parnica mogla doseći milijardu dolara.

Nasljednici su zatražili i pravno mišljenje krše li autorska prava i filmovi snimljeni po predlošku Harryja Pottera, kao i zabavni park koji bi uskoro trebao biti otvoren.

U lipnju je Bloomsbury odbacio navode o plagiranju Jacobsova djela te ustvrdio da tužitelji nisu uspjeli identificirati nijedan dio teksta iz sage o Potteru koji bi bio plagiran iz "Willyja the Wizarda".

J. K. Rowling optužbu je nazvala apsurdnom i neutemeljenom.