NAJČEŠĆE POSUĐIVANE KNJIGE

Jacqueline Wilson popularnija od J. K. Rowling

18.02.2010 u 09:08

Bionic
Reading

Književnica Jacqueline Wilson našla se ispred J. K. Rowling i Dana Browna na ljestvici najpopularnijih autora desetljeća u knjižnicama Velike Britanije

Jacqueline Wilson, poznata po dječjim romanima 'Zeznute cure' i 'Cure kasno izlaze', autorica je najčešće posuđivanih knjiga u britanskim knjižnicama. U posljednjih deset godina njezine knjige posuđene su čak 16 milijuna puta, odnosno pet tisuća puta dnevno, prenosi Telegraph.co.uk.

Na drugom mjestu najposuđivanijih nalazi se autorica bestselera Danielle Steel, a na trećem Catherine Cookson, obje s po 14 milijuna, dok su Josephine Cox (13 milijuna) i James Patterson (11 milijuna) na četvrtom i petom mjestu.

Prema podacima iz knjižnica, 'Priča o Tracy Beaker' Jacqueline Wilson, o desetogodišnjoj djevojčici iz sirotišta, najposuđivaniji je naslov desetljeća. Slijede 'Harry Potter i zatočenik Azkabana', 'Harry Potter i Odaja tajni' te 'Harry Potter i Plameni pehar' autorice J. K. Rowling koji se nalaze na drugom, trećem i četvrtom mjestu.

Unatoč tome što obaraju rekorde prodaje, bestseleri Dana Browna nisko su na ljestvici posuđivanih djela. 'Moguć razlog su relativno niske cijene njegovih djela koja se u Velikoj Britaniji mogu kupiti na svakom koraku za malo novca', navode iz britanskih knjižnica.