ČITANJE KOD MLADIH

Internet umanjuje interes za knjigama

17.02.2010 u 12:55

Bionic
Reading

Nove generacije slobodno vrijeme provode čitajući blogove i sadržaje internetskih portala, a rijetko posežu za knjigama, pokazalo je novo istraživanje

Razonodu uz čitanje većina tinejdžera (57 posto dječaka i 49 posto djevojčica) provodi surfajući omiljenim internetskim stranicama te čitajući blogove. Unatoč dominaciji elektroničkih medija, još uvijek su prilično popularni časopisi za mlade koje oko sedamdeset posto ispitanika čita više puta mjesečno.

Ipak, u usporedbi sa stanjem zabilježenim prije deset godina, značajno je opao interes za književnost. Trećina se izjasnila da ne uživa u čitanju knjiga, njih osam posto, ako na to nisu primorani, ne posuđuje književna djela, a opuštanje uz romane prakticira tek manje od polovice dječaka i djevojčica.

U studiji londonskog sveučilišta sudjelovalo je 10.600 tinejdžera. Rezultati su zabrinuli mnoge stručnjake koji smatraju da su za novonastalo stanje odgovorne i škole koje, promovirajući takozvano e-učenje, degradiraju knjižnice, prenosi Telegraph.co.uk.