TRIBINE NA TPORTALU

Razotkrivanje pred mikrofonom Srećka Horvata

03.02.2010 u 14:27

Bionic
Reading

Od idućeg tjedna u foajeu zagrebačkog kina Europa dva puta na mjesec održavat će se tribina Razotkrivanje koju je pokrenula izdavačka kuća Fraktura, a razgovor s poznatim piscima vodit će filozof i pisac Srećko Horvat. Najzanimljiviji momenti bit će prikazivani na tportalu, partneru ovog projekta

Prvi gost Razotkrivanja i domaćina Srećka Horvata u srijedu, 10. veljače, od 19 sati bit će jedan od najistaknutijih suvremenih srpskih pisaca Vladislav Bajac kojem je u Hrvatskoj nedavno izašao roman 'Hamam Balkanija'.

Roman paralelno govori o šesnaestom stoljeću i našoj suvremenosti, o Mehmed-paši Sokoloviću, Sulejmanu Veličanstvenom, Mimaru Sinanu i našim suvremenicima Leonardu Cohenu, Orhanu Pamuku, Vladislavu Bajcu, Čedomilu Veljačiću. Osim o dva vremena, ovo je i roman o dva grada, Istanbulu i Beogradu, ali najviše od svega o dvostrukosti identiteta.

Kroz lik Mehmed-paše Sokolovića, Vladislav Bajac progovara o složenosti identiteta koji se tako često prelama u svakom čovjeku. Prateći sudbinu svojih junaka, gradi svijet u kojem se u sadašnjosti zrcali prošlost, a iz nje se vidi suvremenost. Roman koji se trenutačno prevodi na deset jezika i koji je dobitnik nagrada Balkanika, Zlatni Hit liber te Isidora Sekulić jedan je od povoda za razgovor s ovim piscem.

Bajac će pričati i o svom iskustvu rada u izdavaštvu, budući da je osnivač Geopoetike iz Beograda.

Srećko Horvat

Oni koji propuste doći u kino Europu sažetak javnog intervjua moći će pogledati na tportalu koji će, kao partner tribine Razotkrivanja, donositi videopriloge i s ostalih tribina.

Na sljedećoj će Horvat ugostiti psihologinju Mirjanu Krizmanić, 23. veljače. Autorica bestselera 'Tkanje života' i novoizišle knjige 'Život s različitima – borba protiv predrasuda' govorit će o knjizi 'Godina magičnog razmišljanja', intimnoj ispovijesti slavne američke književnice Joan Didion o boli što je proživljava nakon iznenadne suprugove smrti.

Na tribini će uslijediti gostovanja Andreja E. Skubica, autora romana 'Popkorn', i jednog od najboljih slovenskih suvremenih pisaca, zatim Delimira Rešickog koji će predstaviti novu knjigu eseja, pisac Igor Štiks i Srećko Horvat u jednom izdanju govorit će o pobuni studenata i plenumu, Branka Primorac o svom romanu o tinejdžerici ubojici, a Đurđa Knežević predstavit će svoj roman o lezbijskoj vezi.

Za jesen najavljeni su dolasci inozemnih autora čije knjige izdaje Fraktura, a među najinteresantnijima svakako su Daniel Kehlmann, Slavoj Žižek, Mihael Rylkin, Jorge Bucay, Amos Oz, Fareed Zakarija, T. C. Boyl, Zeruya Shalev