Književnost KIŠ KAO INSPIRACIJA

Slobodan Šnajder nagrađen u Crnoj Gori

  • Autor: M. P.
  • 21.1.2010 14:47:20
  • 21.1.2010 14:02:20

Na natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst inspiriran djelom i životom književnika Danila Kiša pobijedio je Slobodan Šnajder, a nagrađen je za tekst 'Enciklopedija izgubljenog vremena'

O pobjedniku je odlučio peteročlani žiri natječaja koji je raspisalo Kraljevsko pozorište Zetski dom s Cetinja. Na natječaj radove su mogli prijaviti autori s prostora bivše Jugoslavije, a u užem izboru iz 56 pristiglih radova našli su se još 'Ovo oko nas' Nade Bukilić iz Podgorice, ’Komedijant slučaj’ Aleksandra Novakovića iz Beograda, ’Mortifikacija’ Duška Mrđe iz Banja Luke i ’Hommage sedma vrsta’ Boštjana Potokaraiz Ljubljane.

Nagrađeni tekst ’Enciklopedija izgubljenog vremena’ Slobodana Šnajdera kišovske motive vješto transponira u vrijeme tranzicijskih obrtanja vrijednosnih sistema kontekstualizujući njihovu stalnu aktualnost. Ovaj lucidni tekst, crna komedija s obiljem čudesnih prizora, baca nas u svijet iznevjerenog malog čovjeka – junaka svih vremena. Jedno od najbitnijih obilježja Kišove proze - surovost velikih priča prema tom malom čovjeku - prisutna je u ovom tekstu svojim tranzicijskim metamorfozama i zastrašujućim zjapom budućnosti. Efektnu dramaturšku razradu spomenutih motiva autor nadograđuje elementima apsurda i groteske stvarajući originalnu i živu cjelinu, čime ispunjava jedan od najvažnijih ciljeva ovog natječaja’, stoji u obrazloženju žirija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još