I RUŽIČASTO JE CRNO

Sanaderov diplomski aktualniji no ikad

07.01.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Skenirana knjiga bivšeg premijera Ive Sanadera 'I ružičasto je crno', kojom je zaslužio doktorat, objavljena je na internetu pa su svima lako dostupne refleksije bivšeg premijera o dramatičaru koji često sukobljava istinoljubiv i pravedan svijet onom novca, vlasti i kompromisa

'I ružičasto je crno: nazor o svijetu u kazališnom djelu Jeana Anouilha' knjiga je kojom je Ivo Sanader zaslužio doktorat. Objavljena je 1988. u Splitu, a u njoj se autor bavi Anouilhovim opusom. 'Ja nemam biografije i time sam vrlo zadovoljan', zapisao je svojevremeno Jean Anouilh, no Književni krug je objavio ukoričene Sanaderove misli dostupne i na internetu, prenosi portal Teatar.hr.

Sanader je, naime, diplomirao 1982. na istu temu, a oko toga kako je bivši premijer zaradio titulu dr. sci. i na koji je način njegova austrijska diploma nostrificirana u doktorat, postoje sumnje. Znakovito je da je tema kojom se Sanader bavio u osamdesetima itekako aktualna, pa i u Sanaderovom životu. Anouilh u većini svojih komada suprotstavlja dva svijeta - onaj čist, pravedan, naivan i istinoljubiv nasuprot otuđenju, novcu, vlasti i kompromisu.