IZLOŽBE I REIZDANJA

Francuska obilježava 50. godišnjicu smrti Alberta Camusa

04.01.2010 u 10:28

Bionic
Reading

Prigodnim izložbama i prisjećanjem na njegovo stvaralaštvo, Francuska obilježava 50 godina od smrti književnika, filozofa i nobelovca Alberta Camusa

Autor 'Stranca', 'Kuge' i 'Mita o Sizifu', koji je poginuo u prometnoj nesreći 4. siječnja 1960, mitska je ličnost francuske književnosti, podsjetili su francuski mediji.

Tijekom 2010, povodom obilježavanja pola stoljeća od Camusove smrti, neka od njegovih djela bit će reizdana, objavili su izdavači.

Prisjetivši se lika i djela Alberta Camusa, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy istakao je da književnikovi posmrtni ostaci imaju svoje mjesto u Pantheonu - spomeniku u Parizu u kojemu počivaju brojni francuski velikani.

Prijedlog o premještanju Camusove grobnice još je u studenom prošle godine izazvao neodobravanje francuske ljevice koja smatra da je riječ tek o Sarkozyjevom osvajanju političkih glasova.

Književnikova kći Catherine Camus još nije odlučila hoće li dopustiti premještanje, napomenuvši da je i sama začuđena tom idejom jer njen otac nikada nije bio miljenik vlade.

Ove godine bi na velika platna trebao stići i film prema Camusovom nedovršenom djelu 'Prvi čovjek', u režiji Giannija Amelija.