PISCI O BOŽIĆNOM KIČU

Djed Božićnjak je trećerazredni alkoholičar

22.12.2009 u 09:14

Bionic
Reading

Da je Djed Mraz, danas poznatiji kao Djed Božićnjak, samo trećerazredni alkoholičar, a pojam Božića u Hrvatskoj tek spoj komunističkog, nacionalističkog i katoličkog kiča, neki su od zaključaka predbožićnog tuluma na temu 'Zašto (ne)volimo božićni kič?' održanog u okviru tribine Grički dijalog Jadranke Pintarić i Jagne Pogačnik

Damir Karakaš

Večer posvećenu božićnoj atmosferi koja nas okružuje posljednjih mjesec dana, a u ovome tjednu doseže svoj vrhunac, otvorio je proglasom književnik Zoran Ferić koji je kič nazvao 'sveprisutnim poput Boga, on se provlači kroz sve pore društva i prilično je raznovrstan'.

'Postoji židovski, politički i kulturni, a domaćim doživljajem Božića prevladavaju komunistički, nacionalni i katolički kič', rekao je. Protagonisti Ferićeve mračne vizije su dvanaestogodišnje kćeri koje se prodaju za drogu, katolici zbog srama, a ne zbog vjere, i bradati djedice u crvenom koji su tek trećerazredni alkoholičari nastali u promidžbenom odjelu Coca-Cole.

Svjetlo u ponešto tamni početak večeri unijela je spisateljica Zrinka Pavlić koja je s posjetiteljima podijelila božićnu tradiciju svoje obitelji. Osim šaljive, većini dobro poznate priče o ukrasima s polica Dione, Konzuma i ostalih supermarketa koje se s oprezom stavljaju na jelku, Pavlić je u svojoj priči 'Božić s tatom' opisala i originalan način kako kuglici podariti sasvim intiman značaj i originalnu funkciju urne. Na sebi svojstven način protkan crnim humorom i ironijom, Pavlić je istakla da je samo ta jedna kuglica ispunjena pijeskom zaista posebna, no i dodala da je, nažalost, nije donijela sa sobom jer se 'tata ne nosi naokolo'. U duhu darivanja, razmjene u njenom slučaju, pokušala je i skupiti doprinos za kulturu, pa je publici prodavala kolače.

Bez mnogo riječ večeri je pridonio i Damir Karakaš koji je izveo nekoliko pjesama na harmonici, svojevrsnom simbolu kiča na balkanski način, zaključivši temu Kunderinim citatom da je kič 'apsolutno negiranje govna'.

Siniša Labrović

 

 

 

Završne minute tuluma protekle su u salvama smijeha koji je izazvao nastup performera Siniše Labrovića. Svirajući gusle, opjevao je sve bitne komponente hrvatskog Božića: domoljubni, ljubavni i gastronomski, te otpjevao 'Bože čuvaj Hrvatsku (od nas)', recept za pripremu škarpine i 'Silent night'.

Moderatorica Jadranka Pintarić podijelila je prisutnim gostima darove. Među ostalim, Feriću je poklonila konja sa željom da napokon više završi najavljivani roman, Jagna Pogačnik na dar je dobila figuricu Djeda Mraza koji ju je podsjetio na Miljenka Jergovića u sijedom izdanju i crvenom odijelu, a Labrović božićni tabletić.