NATJEČAJ ULAZNICA 2009

Lipovec nagrađen za zbirku 'Međudjelovanja'

18.12.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Pisac i pjesnik Slađan Lipovec za zbirku 'Međudjelovanja' osvojio je drugu nagradu književnog natječaja časopisa Ulaznica

Žiri književnog natječaja Ulaznica 2009 proglasio je pobjednike u kategorijama poezije, proze i eseja, odabrane među autorima više od dvije tisuće radova, koliko ih je ukupno prijavljeno, i to ne samo iz zemalja regije, već i iz Velike Britanije, Nizozemske i Njemačke.

U kategoriji poezije prvu nagradu osvojila je Jelica Kiso iz Beograda za zbirku 'O čoveku, lice tužaljke', druga nagrada pripala je hrvatskom predstavniku Slađanu Lipovcu iz Zagreba za 'Međudjelovanja', a treće mjesto pripalo je Ireni Ristić iz Beograda za zbirku 'Iza kulisa'.

Pohvaljeni su radovi Vladimira Ilijevskog iz Skoplja ('Baobab') i Anise Trumić iz Živinice ('Odlazak').

Prvu nagradu u kategoriji proze dobio je Abid Jarić iz Zenice za knjigu 'Eho', drugu Lana Bastašić iz Banjaluke za djelo 'Petar' i treću Slobodan Bubnjević iz Pančeva za 'Baukov incident', dok je pohvaljen rad Almira Alića iz Tuzle 'Minimum zajedničkih interesa'.

Pobjednik u kategoriji eseja je Mirko Demić iz Kragujevca, nagrađen za '(O)smeh čoveka koji je video previše', dok je druga nagrada dodijeljena Dragoslavi Barzut iz Novog Sada za esej 'Problem recepcije poezije Rastka Petrovića u zbirci 'Otkrovenje, u XX. veku'. Treća je pripala Sonji Jankov za 'Elemir - Polifonija umetničkih identiteta: Burleska gospodina Peruna, boga groma Rastka Petrovića i njezin kontekst'.

Prema navodima žirija, nagrađeni i pohvaljeni radovi odražavaju raznovrsnost pristiglih tekstova i mnoge od tendencija koje se mogu uočiti među autorima na književnoj sceni koja obuhvaća teritorij bivše Jugoslavije.

'Tematski raznoliki, a opet oslikavajući atmosferu koja vlada u kulturi i na književnoj sceni, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim dojmom te zrelošću i kompleksnošću', stoji u obrazloženju žirija. Žiri je naveo i da u radu nije vrednovao poetički pristup, tematsko opredjeljenje ili viđenje svijeta predstavljeno u djelu, već se rukovodio samo kvalitetom književnog izraza. U žiriju su bili književna kritičarka Jasmina Vrbavac iz Beograda, književnik Saša Stojanović iz Leskovca i književni kritičar Vladimir Arsenić iz Zrenjanina.

Na natječaj časopisa Ulaznica imali su pravo sudjelovanja svi autori koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Proglašenje dobitnika i uručenje nagrada bit će održano na završnoj svečanosti u Gradskoj narodnoj biblioteci 'Žarko Zrenjanin' u Zrenjaninu 18. prosinca, kada će biti predstavljen i novi broj Ulaznice u kojem će biti objavljeni nagrađeni radovi.