'VRIJEME RATA I RAZONODE'

Nova knjiga Pere Kvesića

15.12.2009 u 11:50

Bionic
Reading

U izdanju Durieuxa izašla je knjiga priča Pere Kvesića u kojima autor 'Uvoda u Peru K.' piše o devedesetima u Zagrebu i Hrvatskoj

'Rodonačelnik suvremene hrvatske urbane proze u 25 priča ispisao je kroniku zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća svoga grada i zemlje: zabavno i malo gorko. Čovjeku koji nikada nije promijenio svoju zagrebačku adresu, onu stvarnu kao i onu literarnu, velika tranzicija i ostvarenje tisućgodišnjeg sna nadaje se kao provincijalna commédie humaine. Od sličnih zapisa Slavka Kolara i Miroslava Krleže do danas svašta se promijenilo da bi sve ostalo isto', navodi o knjizi urednik Nenad Popović.

Sociolog i filozof po struci, Pero Kvesić radio je kao novinar i urednik u Omladinskom tjedniku, Studentskom listu, Poletu, Pitanjima, Quorumu, Startu, Erotici. Među nekoliko njegovih knjiga ističe se 'Uvod u Peru K.' izdana 1975. koja je stekla kultni status. Ponovo je izdana ove godine, a mnogi će se sjetiti Kvesićeve akcije pred književnim klubom Booksa kada je namjeravao spaliti sve neprodane primjerke te zbirke pripovijedaka. Danas redovno vodi blog Čovjek–vadičep sreće ženu–ribu na adresi http://babl.blog.hr.