DESET GODINA RADA

Izašao posljednji svezak Hrvatske enciklopedije

10.12.2009 u 13:10

Bionic
Reading

Izlaskom posljednjeg 11. sveska Hrvatske enciklopedije Leksikografski zavod "Miroslav Krleža" zaokružio je jedan od kapitalnih projekata koji je započeo 1999., a završio 2009.

Svezak je danas u nazočnosti brojnih uzvanika, među kojima je bio i predsjednik Stjepan Mesić, predstavljen u Leksikografskom zavodu.

Posljednji 11. svezak obuhvaća građu od slova Tr do Ž ima više od 900 stranica i najopsežniji je od svih dosadašnjih.

Glavni urednik Hrvatske enciklopedije (HE) Slaven Ravlić je istaknuo da svezak sadrži kratke i velike sintetske članke od kojih bi se mogle tiskati manje knjige.

Predsjednik Mesić na poklon je dobio svih 11 svezaka HE

U ovom svesku su objavljeni članci o Turskoj, Ujedinjenim narodima, Židovima, gradovima Zagrebu i Vukovaru, istaknutim osobama Franji Tuđmanu, Anti Trumbiću, pjesniku Tinu Ujeviću i velikom enciklopedistu Mati Ujeviću, Faustu Vrančiću i drugim zaslužnim osobama.

Na 11. svezaka radilo je oko 1100 suradnika istaknuo je glavni ravnatelj LZ Vlaho Bogišić koji je podsjetio da je Krleža prije pedeset godina napravio postmoderni obrat i enciklopedijski stilski orijentir. Hrvatska enciklopedija znak je životnog otpora hrvatskog naroda i težnje za opstankom rekao je Bogišić. Podsjetio je na istaknute osobe iz naše prošlosti i danas, zaslužne za pokušaje stvaranja Hrvatske enciklopedije od Stepinca i Mačeka, do M. Ujevića, Krleže, Krstića, Šentije, Macana, Ladana, Vujića, Peze, Brozovića i Kovačeca.

Danas se, dodao je Bogišić, LZ može podičiti generacijom od 30-tak mladih leksikografa spremnih stvoriti takva kapitalna leksikografska izdanja.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Stjepan Mesić je istaknuo da je Hrvatska enciklopedija (HE) kapitalno djelo koje ostvario Leksikografski zavod zahvaljujući velikoj tradiciji te njegovom dugom, kulturnom, stručnom i kontinuiranom djelovanju od Mate Ujevića i Krleže do danas.

U uvjetima globalizirajućeg svijeta oblikovanje i očuvanje nacionalnog identiteta ima sve veću važnost, napomenuo je Mesić, dodavši da se zahvaljujući takvim izdanjima možemo predstaviti svijetu. "Hrvatska mora izgrađivati jasnu svijest o sebi: tko smo, što nas čini takvima kakvi jesmo, a ovaj je projekt čiji završetak danas slavimo kompendij našeg kulturnog, političkog znanstvenog i intelektualnog postojanja", rekao je na kraju predsjednik Mesić.

Ravnatelj Zavoda Bruno Kragić uručio je hrvatskom predsjedniku svih 11 svezaka Hrvatske enciklopedije.