'4321'

Kritika sasjekla novi roman Paula Austera od tisuću stranica

31.01.2017 u 12:03

Bionic
Reading

Poznati američki pisac Paul Auster objavio je u nakladi MacMillana novi roman ‘4321’, potencijalni magnum opus od skoro tisuću stranica koji bi trebao biti kruna njegove višedesetljetne književne karijere. Prve reakcije književnih kritičara su negativne

Priča ‘4321’ započinje 1947. godine, rođenjem Archibalda Isaaca Fergusona u Newarku, sina jedinca Rose i Stanleyja Fergusona. Paul Auster zapravo opisuje četiri verzije Fergusonova života, koji se u mnogočemu razliku, ali su i po nečemu slični, primjerice po strasti koju u glavnom liku u svakom od života izaziva zanosna Amy Schneiderman.

Iako se izdavač MacMillan medijima hvali time kako je ‘4321’ ‘najveći roman Paula Austera’ - što je tehnički točno ako se gleda na broj stranica - čini se da je poznati njujorški pisac izgubio podršku književne kritike. Nekoć hvaljen i rado čitan, Auster kao da je proteklih godina izgubio na relevantnosti, o čemu svjedoče i tekstovi u američkim medijima poput nedavnog ‘Što se dogodilo s Paulom Austerom?’ na portalu Vulture.

Zato je ‘4321’ trebao biti i piščev veliki povratak na književnu scenu, ali prve su reakcije poprilično suzdržane. Guardian tako piše da je novi Austerov roman ‘iscrpljujući’ i ‘predug’ te ‘nimalo iznenađujuća priča o odrastanju ispunjena seksualnom žudnjom i literarnim ambicijama’. Roman je ispunjen rečenicama dužim od jedne stranice, ali u njima autor opisuje kako se glavni lik osjećao kada je prvi put probao neko egzotično jelo ili kad je naučio parkirati auto, zamjera Guardian i zaključuje: ‘Vrlo brzo se takvim pisanjem može ispuniti 1000 stranica.’

London Review Of Books pak konstatira da se 'urednik nije puno naradio' na romanu '4321' te ukazuje na problematičnu strukturu knjige koja je 'podijeljena u osam dugih poglavlja u kojima se nalaze četiri potpoglavlja'. Portal Slate smatra da je novi Austerov roman 'hladan', iako se zapravo bavi 'mladim muškarcem koji rano doživi umjetnički uspjeh', što bi trebala biti zanimljiva tema. Za The New Yorker '4321' je 'repetitivan, na trenutke briljantan, ali sveukupno previše naporan', a sličan je ton i ostalih književnih kritika.

U videu ispod možete vidjeti kako Paul Auster čita iz svog novog romana '4321'.