RODNA NERAVNOPRAVNOST

Eksperiment pokazao strašnu istinu: pisci su bolji od spisateljica

27.01.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Književnica Cаthеrіnе Nісhоlѕ prve je stranice svog novog rukopisa poslala na adrese brojnih izdavača i uglavnom dobila odbijenice. Napravila je mali eksperiment i iste te rukopise poslala pod muškim pseudonimom. Ispostavilo se da je George osam puta bolji pisac od Catherine

Nichols je, kako piše Daily News, dulje vrijeme čamila iščekujući pozitivan odgovor nekog od pedeset izdavača kojima je poslala prve stranice svog novog rukopisa. Potom ih je potpisala muškim pseudonimom George i poslala na adrese još šestorice izdavača kojima ih još nije slala pod svojim pravim imenom.

Prvi odgovor stigao joj je unutar minute, a vrlo brzo ih je bilo ukupno pet. Tri agenta zatražila su cijeli rukopis, a od dvojice je dobila toplu, detaljnu i konstruktivnu odbijenicu. I to tijekom vikenda.

Potom je s Georgeovim potpisom prve stranice rukopisa poslala na ukupno 50 adresa izdavača. Kao Catherine je dobila ukupno dva zahtjeva za slanje kompletnog rukopisa, dok je od Georgea to u konačnici zatražilo 17 agenata.

'Zaključujem da je osam i pol puta bolje od mene napisao tu istu knjigu. Dok je za moj rukopis bio zainteresiran jedan od 25 izdavača, njegov je rukopis želio vidjeti svaki treći agent', primjećuje razočarano Nichols.

I nisu samo brojke u ova dva slučaja bile potpuno različite, nego i kvaliteta odgovora agenata.

'Većina agenata znala je samo za mene ili samo za njega, no malom broju agenata poslala sam oba rukopisa. Jedan koji mi je odmah poslao odbijenicu Georgeovu je knjigu želio pročitati i ne samo da ju nije odbacio, nego je tražio da pošalje rukopis i višem agentu', jada se Nichols i kaže da su čak i odbijenice koje je George dobio bile tople i ljubazne, na razini koja bi joj puno značila da su napisane njoj.

'Georgeov rad je bio pametan, dobro uređen i uzbudljiv. Nitko njegove rečenice ne spominje kao lirske, niti njegove glavne likove kao živahne. Nekolicina ih je poslala vrlo velikodušne i promišljene kritike, zbog čega osjećam zahvalnost, ali istovremeno i nelagodu zbog nepoštenja', zaključuje Nichole.