KNJIŽEVNI FESTIVAL

'Europea U dvorištu' mijenja koncepciju i širi se na cijelu kulturnu godinu

18.01.2017 u 20:35

Bionic
Reading

Književni festival Naklade Ljevak Europea U dvorištu u petoj sezoni održavanja u 2017. širi se na čitavu godinu, a prva proljetna inačica inače tradicionalno jesenskog festivala donosi gostovanja u Zagrebu od veljače do travnja troje zanimljivih literarnih lica iz Danske, Češke i Nizozemske

Kako se ističe u najavi, nakon uspješno zaključenog četvrtog jesenskog izdanja Europee, koje je u zagrebačkom klubu U dvorištu od rujna do prosinca 2016. predstavilo petero relevantnih i nagrađivanih europskih autora, dobitnika Nagrade Europske unije za književnost, Naklada Ljevak odlučila se za organizacijski zaokret koji će tu popularnu književnu manifestaciju proširiti na još jedan ciklus, pa će se Europea od 2017. odvijati kroz proljetnu i jesensku shemu.

'Promjena u koncepciji tradicionalno jesenskog festivala i njegovo širenje na čitavu kulturnu sezonu rezultat je velike popularnosti toga projekta i promišljanja da je prožimanje javnog i privatnog posredovanjem literature danas potrebnije nego ikada prije, kada suočeni s globalnim promjenama i izazovima, a posebice usredotočeni na one unutar Europske unije, potreba za razumijevanjem i prihvaćanjem Drugog postaje važnija nego prije', stoji u najavi.

Jedna od značajki festivala je da predstavlja nagrađivane europske autore koji pišu na u nas manje prevođenim jezicima, pa su tako i najnoviji gosti Dvorišta redom autori koji su u posljednjih nekoliko godina nagrađeni prestižnom nagradom Europske unije za književnost.

Zagrebačku književnu scenu tako će u veljači i ožujku ove godine obogatiti troje uspješnih i zanimljivih europskih autora: danski književnik Kristian Bang Foss (7. veljače), češki pisac Jan Nĕmec (7. ožujka) i nizozemska spisateljica Marente de Moor (23. ožujka).

Prvi autor koji će se ove godine predstaviti zagrebačkoj publici stiže iz zemlje koja je osmislila hygge (vještina uživanja u životu 'na danski način'), a predstavit će svoj roman 'Smrt vozi Audi', najavljen kao 'komedija apsurda u kojoj pisac na zabavan, satiričan i polemičan način progovara o naličju te države blagostanja'.

Knjiga je objavljena u izdanju Naklade Ljevak, a s autorom će na tribini 'Postoji li izlaz?' u utorak, 7. veljače razgovarati književnica Ivana Bodrožić, uz sudjelovanje prevoditelja knjige Dore Maček i Miše Grundlera.