GODINA COLSONA WHITEHEADA

Koje su knjige obilježile 2016. u svijetu

01.01.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Uobičajeno je da krajem godine razni mediji diljem svijeta objavljuju liste najboljih knjiga objavljenih u proteklih 365 dana. Istražili smo koji su naslovi najviše slavljeni u američkim, britanskim i njemačkim novinama, a čini se da je najveći konsenzus postignut oko romana ‘The Underground Railroad’ afroameričkog pisca Colsona Whiteheada, koji se nalazi na skoro svim listama najboljih knjiga 2016. godine engleskog govornog područja

Američki portal Quartz napravio je hvalevrijednu kompilaciju: pročešljali su 36 različitih lista najboljih knjiga 2016. godine kako bi otkrili koji su naslovi najpopularniji među kritičarima i uvjerljivi je pobjednik roman ‘The Underground Railroad’ Colsona Whiteheada.

Riječ je o fascinantnom povijesnom romanu o dvoje robova - Cori i Ceasaru - koji pokušavaju pobjeći s američkog Juga u slobodu, a ‘The Underground Railroad’ je preporučena čitateljima na čak 24 liste top ten naslova 2016. Povrh toga, Whiteheadov je roman dobio National Book Award, no možda je i važnije spomenuti - jer je postao i bestseler - da je dobio i imprimatur Oprinog kluba knjige. U trenutku dok je Amerika rasno podijeljena puno više nego što je bila prije desetak godina, dok iz Bijele kuće izlazi prvi crni predsjednik, a afroamerička zajednica okupljena u pokret Black Lives Matter prosvjeduje protiv policijske brutalnosti, ‘The Underground Railroad’ se pokazao kao roman koji svojim tematiziranjem američke robovlasničke povijesti tematizira i sadašnjost.


Među kritičarima je omiljena i nova knjiga Zadie Smith ‘Swing Time’, koju je među najbolje u 2016. godini navelo 16 top ten lista, uključujući i Guardian koji je konstatirao da ovaj roman ‘briljantno opisuje odrastanje u Londonu'. ‘Swing Time’ je priča ‘koja istražuje prijateljstvo i neuspjeh, izolaciju i identitet’ te ‘kako je podsjetiti se mjesta s kojih si došao, ali ne znajući gdje želiš ići’.

Što se najboljih knjiga godine po izboru Guardiana tiče, vrijedi napomenuti da su uvrstili dva romana Iana McEwana - ‘The Noise of Time’ koji opisuje život skladatelja Dimitrija Šostakovića pod Staljinovim režimom i ‘Nutshell’, Shakespearov 'Hamlet' ispričan iz perspektive fetusa koji se nalazi u trbuhu kraljice Gertrude, Hamletove majke.

The New York Times je među 10 najboljih knjiga godine uvrstio i zanimljivu memoarsku knjigu ‘In the Darkroom’ Susan Faludi, koja je pisala o nevjerojatnom životu svojeg biološkoga oca - koji je preživio Holokaust u Mađarskoj i koji se u jednom trenutku počeo identificirati kao žena. Faludi u knjizi ‘pokušava pomiriti dominantnog patrijarha kakav je njezin otac bio sa ženom kakvom je postao’, hvali NYT.


Ako pak odlučite pročitati samo jednu publicističku knjigu iz 2016., onda bi to mogao biti briljantni ekspoze novinarke Jane Mayer ‘Dark Money’, koji otkriva kako američki ultrakonzervativni milijarderi braća Koch utječu na političke odluke u Washingtonu, ali i - još važnije - manipuliraju javnim mnijenjem kroz financiranje niza navodno grassroots pokreta.

Deutschlandradiokultur
(Njemački kulturni radio) među najbolje knjige godine uvrštava i čitani roman Juli Zeh ‘Unterleutn’, u kojem se na 640 stranica istražuje njemačka provincija. U pitanju je ‘roman pun snage i života’, a podjednako je u Njemačkoj hvaljen i roman ‘Widerfahrnis’ Boda Kirchhofa, koji je Die Welt proglasio najboljim njemačkim romanom godine.

Kirchhof tematizira izbjegličku krizu, svoje likove šalje na put prema jugu te se jedan od ključnih momenata romana događa na Siciliji. Njemački pisac propituje refleks dobrostojećih zapadnjaka da pomažu siromašnima iz Trećeg svijeta te stvara ‘majstorski tekst’ koji je nagrađen i najvažnijim književnom nagradom u Njemačkoj Deutscher Buchpreis

Ipak, čini se da se kao najoriginalnije djelo pokazuje roman meksičkog pisca Alvara Enriguea 'Sudden Death'. koji je nahvalio Guardian. Naime, Enrigue u ovoj knjizi istražuje krvavi sukob srednjovjekovne Španjolske i Aztečkog carstva, ali kroz tematiziranje teniskog meča u kojemu je jedan od igrača slavni slikar Carravaggio! Zvuči ludo, dakle - obavezno štivo.