ZA NAJMLAĐE

Izdavačka kuća VBZ predstavila ciklus slikovnica

06.12.2016 u 16:38

Bionic
Reading

Izdavačka kuća VBZ svoj je nakladnički opus proširila nizom atraktivnih slikovnica istaknutih autora i ilustratora, a za najmlađe je čitatelje, kako je rečeno u utorak u Zagrebu, pripremila i posebnu poslasticu, reizdanje ilustrirane priče Branislava Glumca i Marina Zurla 'Dječak i bundeva' s novim vizualnim identitetom poznatog hrvatskog dizajnera i ilustratora Davora Šunka

'Riječ je o četiri posve nove slikovnice istaknutih autora i ilustratora neke od kojih su tako sada prvi put dostupne našim najmlađim čitateljima', kazao je na predstavljanju u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića Zoran Simić iz VBZ-a.

Za serijal slikovnica za najmlađe 'Miro i Mara' zaslužan je Davor Šunk, ugledni hrvatski dizajner, ilustrator i dječji pisac. Šunk je osmislio poučne i zabavne ilustrirane kratke priče čija je svrha poticati obiteljske, moralne i društvene vrijednosti, ljubav, međuljudsku solidarnost, plemenitost, lijepo ponašanje.

U središtu su radnje brat i sestra, Miro i Mara, a priče prate njihove svakodnevne životne situacije. U vrlo živom razgovoru s djecom iz zagrebačkog vrtića Izvori i OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, Šunk je otkrio da je ideju o knjigama dobio iz vlastita života budući da i sam ima sestru te je želi kroz njih otkriti prave istine o braći i sestrama.

Serijal otvaraju naslovi 'Miro i Mara' i 'Miro i Mara u zoološkom vrtu', u kojima su središnje teme bonton, uljudno ponašanje u obitelji, na ulici i u vrtiću, kao i društvenim odnosima u cijelosti, ponajprije obiteljskim i prijateljskim.

Knjige su najavljene kao vrijedni novi naslovi koji kroz zanimljive, vesele i interaktivne priče, dopunjene suvremenim, živahnim i dopadljivim ilustracijama, potiču najmlađe čitatelje da usvoje i njeguju humane, moralne i obiteljske vrijednosti.

Autor je istaknuo da su slikovnice namijenjene poticanju igre i priče među djecom, te najavio 'još puno novih pustolovina' svojih junaka.

Šunk potpisuje koncept i likove i slikovnice naslovljene 'Munje, gromovi… i električna struja – Kako je Mudrić otkrio struju', edukativne priče iz pera Roberta Mlinareca, za koju je Vanda Čižmek napravila ilustracije.


'Htjeli smo napraviti nešto posebno i originalno za našu domaću djecu, nešto lijepo, smiješno, zabavno i poučno. Zato smo osmislili sve te likove da djecu zabave i istodobno pouče a da im bude pritom veselo', istaknuo je Šunk.

Mlinarec je kazao kako slikovnica 'Munje, gromovi… i električna struja' na djeci razumljiv način uči djecu o tome što je struja, a što baterije i akumulatori.

Glavni je junak patuljak Mudrić koji jedne noći zbog velikog nevremena ostane bez struje u svojem domu u drvetu.
'On zna sve o struji i u toj slikovnici djecu uči gdje se struja može naći u prirodi a gdje u našim domovima', rekao je autor.

Najavio je novi nastavak posvećen ekologiji, u kojemu će njegov patuljak djecu učiti o tome kako se treba zbrinjavati otpad.

Sve tri slikovnice namijenjene su djeci koja tek počinju čitati, dok je za djecu mlađe osnovnoškolske dobi u VBZ-ovoj nakladi u novom ruhu objavljena ilustrirana priča Branislava Glumca i Marina Zurla 'Dječak i bundeva'.

Slikovnica prvi put objavljena prije više od trideset godina s originalnim ilustracijama Branka Bahuneka dobila je novi vizualni identitet, koji su toj 'iznimnoj priči o dječjim snovima i sanjama' dale Šunkove 'magične ilustracije'.

Šunk je kazao kako je riječ o 'jednoj krasnoj priči o dječaku Tomici' i o tome koliko su snovi i mašta važni za emocionalni razvoj i odrastanje djeteta.