U PONUDI 160 NASLOVA

Besplatne knjige odsad možete preuzeti na svoja računala ili mobitele

06.12.2016 u 11:20

Bionic
Reading

Dovršenjem sustava za preuzimanje objavljenih naslova u ePub, PDF i MOBI formatu stvoren je distribucijski sustav za optimalno, online ili offline, čitateljsko iskustvo, nezavisno od veličine i razlučivosti zaslona uređaja na kojem se knjige čitaju, a nudi se i format prilagođen ispisu na kućnim pisačima, javili su osnivači stranice Besplatne elektroničke knjige koja u ponudi ima 160 naslova većinom domaćih autora

Internetski projekt Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) nekomercijalni je sustav distribucije književnih djela koji kontinuirano djeluje od 2001. godine. Otad je objavljeno 188, od čega čak 144 pjesničkih, proznih i dramskih naslova suvremenih hrvatskih autorica i autora, kako onih uglednih, višestruko nagrađivanih, prevođenih i antologiziranih (kao što su Stanko Andrić, Tomica Bajsić, Gordana Benić, Ivana Bodrožić, Daša Drndić, Drago Glamuzina, Stjepan Gulin, Dorta Jagić, Marinko Koščec, Branko Maleš, Sonja Manojlović, Josip Mlakić, Zvonimir Mrkonjić, Jurica Pavičić, Robert Perišić, Sanja Pilić, Marko Pogačar, Ivica Prtenjača, Olja Savičević Ivančević, Roman Simić, Andriana Škunca, Neven Ušumović i Milko Valent), tako i onih mlađih i još uvijek nedovoljno neafirmiranih (kao što su Marija Andrijašević, Helena Burić, Vanja Jambrović, Nikica Klobučar, Franjo Nagulov, Antonija Novaković i Branislav Oblučar). Osim samog popisa objavljenih autorica i autora, o visokoj razini kvalitete objavljenih naslova svjedoči, primjerice, i to što je dosad objavljeno deset naslova šest dobitnika Goranova vijenca te 20 naslova devet dobitnika Gorana za mlade pjesnike.

Prema podacima objavljenim u 'Istraživanju tržišta knjiga u RH' agencije za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska (23.4.2016.), 8 posto građana RH starijih od 14 godina (oko 230.000) čita elektroničke knjige, ali ih kupuje tek 1 posto! Budući da komercijalni nakladnici ne nude besplatan pristup svojim izdanjima, a ne postoji ni sustav posudbe elektroničkih knjiga u javnim knjižnicama, ti mnogobrojni građani RH imaju vrlo mali izbor naslova na raspolaganju, barem kada je riječ o hrvatskoj književnosti, a taj izbor još je suženiji kad je riječ o književnim radovima suvremenih hrvatskih autorica i autora zaštićenih autorskim pravima, što sve skupa projekt BEK za tu brojnu skupinu građana RH čini jedinim besplatnim relevantnim legalnim izvorom elektroničkih knjiga.

DPKM je 3. travnja 2015. godine u rad pustio redizajnirane mrežne stranice projekta BEK, koje, zahvaljujući web responsive designu, omogućuju optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima (stolna, prijenosna i tabletna računala, pametni telefoni i televizori), nezavisno od razlučivosti i veličine dijagonale zaslona.

Redizajnirane stranice projekta su preglednije, čitkije, informativnije i ažurnije u odnosu na stare. Unaprijeđena je funkcionalnost autorskoga i naslovnog kazala, dodano je pretraživanje po svim sadržajima dostupnim na mrežnim stranicama, što praktično znači da svaka knjiga funkcionira kao da je opremljena kazalom imena i pojmova. Osim toga, unaprijeđeno je podešavanje veličine teksta u knjigama, kao i navigacija unutar same knjige. Posebno su izdvojeni novi naslovi, a čitateljima je omogućeno i izlistavanje najčitanijih naslova po vrstama i žanrovima, a ažurirano je i više od stotinu bio-bibliografskih autorskih bilješki koje su djelomično popraćene i portretima autora, te su knjigama dodane kratke informativne bilješke, osvrti ili recenzije.

Krajem 2016. dovršen je i sustav za preuzimanje besplatnih elektroničkih knjiga u tri najpopularnija 'offline' formata (ePub, PDF i MOBI), tako da je korisnicima projekta omogućeno, osim online čitanja, i preuzimanje više od 160 naslova na vlastite uređaje, njihovo čitanje, ispis na kućnim pisačima, ali i slobodno dijeljene s drugima, budući da, za razliku od komercijalnih izdanja, nisu zaštićeni DRM-om (Digital Rights Management), čime korisnici projekta postaju ujedno i aktivni sudionici u promidžbi i popularizaciji suvremene hrvatske knjige i književnosti.

Da su odluke o prelasku na web responsive design i stvaranje sustava za preuzimanje knjiga u ePub, PDF i MOBI formatu bile u najboljem interesu korisnika projekta najbolje svjedoči činjenica što su u prvih ovogodišnjih deset mjeseci probnog rada sustava korisnici već preuzeli više od 35.000 elektroničkih knjiga, kao i to što njih više od 40 posto dolazi s mobilnih platformi (Android, iOs, Windows Phone), navode u svom priopćenju iz DPKM.