OD 8. DO 13. STUDENOG

Ljubitelje knjiga na Interliberu čeka 20 novih naslova

06.11.2016 u 15:55

Bionic
Reading

Sajam knjige Interliber, koji se ove godine u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma održava od 8. do 13. studenoga, nezaobilazno je mjesto susreta knjige i čitatelja i, po riječima urednice Profila Ivane Žderić, za izdavače događaj koji se ne propušta, a ove godine tradicionalni vrhunac jesenske kulturne sezone glavnoga grada taj nakladnik dočekuje s dvadesetak novih naslova

'Interliber je za izdavače događaj koji se ne propušta. Radujemo mu se, užurbano pripremajući mnoštvo novih naslova, sretni smo kad ih posjetitelji primijete, volimo promatrati gužvu koja nastaje i razgovarati s kupcima o tome kako su im se svidjeli neki stariji naslovi i preporučivati im nove. Obožavamo Interliber!' kazala je Žderić Hini.

Profil za Interliber priprema niz važnih i atraktivnih naslova, čak dvadesetak proznih, publicističkih i knjiga za djecu domaćih i stranih autora, od lijepe književnosti, preko prijevoda velikih stranih hitova do dokumentarističkih svjedočanstava nekih od najvažnijih prijelomnih događaja našeg doba, napomenula je.

Prva liga svjetske i domaće književnosti na Profilovu štandu

Iz područja lijepe književnosti izdvojila je 'dva prvoligaša svjetske književnosti': 'Genijalnu prijateljicu', prvi dio tetralogije koji je 'misterioznoj' Eleni Ferrante donio svjetsku slavu, a kritičari proglašavaju jednim od najvažnijih proznih tekstova objavljenih posljednjih desetljeća, te 'Tako počinje zlo' Javiera Mariasa, novi roman jednog od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca, miljenika i hrvatskih čitatelja.

'Tu su i prijevodi velikih stranih hitova 2016.: 'Poricanje' Renee Knight, 'Djevojke' Emme Cline, 'Tisućiti kat' Katharine McGee, a i 'Nesavršena' Cecelije Ahern, novi roman jedne od najprodavanijih autorica u Hrvatskoj, ujedno i njezin prvi roman za mlade', napomenula je.

Hvaljeni prvijenac britanske autorice Renee Knight 'Poricanje' najavljen je kao 'briljantno zamišljen, duboko uznemirujući psihološki triler o ženi progonjenoj tajnama, opsjednutoj osvetom, ali i strašnoj cijeni koju plaćamo zbog skrivanja istine'.

'Djevojke' Emme Cline, 'maestralan roman koji je ovog ljeta postigao golemi uspjeh kod američke publike i kritike te se objavljuje na više od 36 jezika', kirurški je precizan portret djevojaka koje se pretvaraju u žene; za 'Tisućiti kat' Katharine McGee, futuristički roman o skandaloznom životu tinejdžera u New Yorku, već su kupljena prava za televizijsku seriju, a 'Nesavršeni' Cecilije Ahern, najavljen je kao sjajan distopijski roman za mlade, prepun akcije, adrenalina i brzine, za koji je prava za filmsku adaptaciju otkupio Warner Bros.

Kad je u pitanju publicistika, Žderić je izdvojila jednu od najiščekivanijih knjiga godine, autobiografiju 'pjesnika potlačenih i marginaliziranih' Brucea Springsteena 'Born to Run' te 'Sotonin dnevnik: Alfred Rosenberg i ukradene tajne Trećeg Reicha' Roberta K. Wittmana i Davida Kinneya, 'priču o potrazi za zagubljenim dnevnikom jednog od ključnih ideologa nacističkog režima'.

'Tu su i 'J kao jastreb' Helen Macdonald, knjiga koja je osvojila prestižne nagrade Samuel Johnson i Costa, te 'Nova Odiseja' Patricka Kingsleya, Guardianovog reportera koji je 2015. proputovao 17 zemalja kako bi ispričao priču o izbjeglicama i tako dokumentirao jednu od najvećih tragedija našeg doba', napominje Žderić.

Od domaće proze i publicistike Profil će na Interliberu predstaviti biografiju 'Dioklecijan' Jasena Boke, novi roman Rosie Kugli 'Glumica njegova života' i 'Biljke koje njeguju' Kornelije Benyovsky Šoštarić, prvu knjige savjeta za njegu lica i tijela omiljene televizijske vrtlarice, autorice najznačajnijeg organskog vrtlarskog priručnika, ali i jedne od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj uopće.

'Nismo zaboravili ni na djecu, pa ćemo tako Interliber dočekati s novim prijevodima genijalne Julije Donaldson, prvom prijevodu sjajnog Chrisa Riddella 'Ottolina ide u školu', ali i novim izdanjem kultnog serijala slikovnica Maja koje su u svijetu dosad prodane u više od 105 milijuna primjeraka', istaknula je Žderić.

Algoritam: Nova izdanja svjetskih bestselera

Izdavačka kuća Algoritam, po riječima direktorice naklade Ane Silić, osobito njeguje tradiciju nastupa na Interliberu, a ove godine svoju će nakladu na 'najznačajnijoj književnoj manifestaciji' predstaviti kroz nova izdanja bestselera za koje zanimanje čitatelja iz godine u godinu raste te stječu kultni status.

Tu su čak dva nova nastavka omiljenog 'Gregovog dnevnika' Jeffa Kinneya, oba u prijevodu Ivana Zorića, te novo izdanje knjige rekorda, odnosno 'Guinnness World Recordsa 2017.', u koji je uvrštena i naša ponajbolja sportašica Sandra Perković, kazala je Silić.

Tu su i bestseleri autora 'čiji status ne treba posebno naglašavati', poput nove knjige Naomi Novik 'Iskorijenjena', 'dirljivog, uzbudljivog, napetog i neodoljivog romana fantastike koji ste cijeli život čekali', ili 'epskog, spektakularnog i dirljivog' romana 'Finale' Becce Fitzpatrick, neodoljivo uzbudljivog završnog nastavka svjetski uspješne sage 'Tiho, tiho, anđele'.

Kad je riječ o književnosti za mlade, Silić je izdvojila i 'nove pustolovine urnebesne školarke Nikki' u knjizi 'Nikkin dnevnik 2' Rachel Renée Russell.

Nadalje, 'beskrajno simpatičan splitski zet' Cody McClain Brown 'vraća se na velika vrata' s knjigom 'Croatia strikes back', dok je knjiga Johna Teehana 'U Božje ime' najavljena kao provokativno djelo koje 'nudi novi pristup razumijevanju psihološke strukture religijskog morala i izvora nasilja počinjenih u ime religije'.

'Ponosni smo što, usprkos višegodišnjim negativnim trendovima na tržištu knjiga, uspijevamo opstati i ostati jedan od najznačajnijih hrvatskih nakladnika', kazala je Silić.

Važni književni i publicistički naslovi u fokusu MeandarMedije

Glavni urednik MeandarMedije Branko Čegec među novitetima koje će taj nakladnik predstaviti na Interliberu posebno je izdvojio roman Giorgia Pressburgera 'U carstvu sjena', prvi dio trilogije čija će druga dva dijela, u jednoj knjizi, izići do kraja godine pod naslovom 'Ljudska i neljudska povijest'.

'Riječ je o vrlo kompleksnom romanu koji slijedi strukturu Danteove 'Božanstvene komedije', s time što je vodič glavnome liku Sigmund Freud', pojasnio je Čegec.

Tu su i kratki roman slovenske spisateljice i glumice Maje Gal Štromar pod naslovom 'Misli na mene kada ti je lijepo', 'žestoko i iznimno hrabro suočavanje kćeri s očevom odsutnošću tijekom čitavoga njezinog života' te specifična autobiografska proza Dine Ivana 'Prolazak kroz zid', 'suočavanje s različitim aspektima vlastitoga identiteta, osobito s kompleksnim pitanjima druge seksualnosti unutar tradicionalne obitelji'.

'Zbirka priča 'Prsa u prsa' Senka Karuze, jezgrovita i duhovita, na specifičan način korespondira s vremenom koje nepovratno nestaje, a knjiga priča 'Soba Jacka Nicholsona' Miroslava Mićanovića pisana je u namjeri prikupljanja bitnih signala svakodnevnoga stradanja i gubljenja slike o realnom, stvarnom mjestu, gdje bi se opstalo ili trajalo', napomenuo je Čegec.

Izdvojio je još i kratki eksperimentalni roman makedonskog pisca Hrista Petreskog 'Lift (ni)je za dvoje', koji na specifičan način govori o gradu i o životu suvremenog čovjeka između samoće, alijenacije i destrukcije.

Kad je riječ o publicistici, među novitetima MeandarMedije izdvaja se knjiga Billa Readinsa 'Sveučilište u ruševinama' o procesima koji dovode do raspadanja koncepta sveučilišta 'kakvo smo poznavali'; 'Totalitarizam?' Žarka Paića, 'najtemeljitiji prikaz totalitarnih modela i njihovih refleksija u aktualno vrijeme', te 'Politikom po kulturi' Hrvoja Turkovića, knjiga polemičkih tekstova koja iscrtava povijest odnosa politike i kulture na primjerima 'filmske industrije', ali i kulturne proizvodnje općenito.

'Zlatko Kramarić napisao je knjigu 'Nostalgija: kratka povijest zaborava', iznimno intrigantan, pa i provokativan tekst o našem odnosu prema prošlosti u različitim aspektima njezina 'čitanja' u javnome prostoru. Svakako treba spomenuti i knjigu Želimira Koščevića 'Teme i motivi hrvatske fotografije', kao i knjigu 'Ratni dnevnik Pava Urbana', dnevnički zapis fotografa Pava Urbana koji je poginuo na samom početku rata u Dubrovniku', napomenuo je nadalje.

Kao posebnu poslasticu programa MeandarMedije Čegec je naveo slikovnicu 'Noćni vrtlar' Braće Fan, 'jednu od najljepših knjiga za djecu posljednjih godina', a najavio je i jedno posebno iznenađenje koje neće otkriti prije Interlibera. 'Spomenut ću tek da je riječ o iznimnom proznom tekstu s mnogo biografskih i autobiografskih jednoga od najvažnijih dionika kulturne i političke scene u posljednjih četvrt stoljeća', kazao je.