2000 STRANICA

Ne privlači vas čitanje Biblije, a što kažete na strip?

26.10.2016 u 13:26

Bionic
Reading

Grafička adaptacija Starog i Novog zavjeta, koju je objavila američka izdavačka kuća Kingstone, sa svojih 2000 stranica najduži je strip na svijetu

Na 'dosad najpotpunijoj grafičkoj adaptaciji Biblije', kako izdavačka kuća Kingstone predstavlja svoje izdanje Biblije u stripu, radilo je sedam godina 45 ilustratora, a 2000 stranica dostupno je u 12 svezaka mekog ili tri sveska tvrdog uveza.

Biblija je jedinstvena priča sastavljana od 66 knjiga koju je izdavač nastojao što vjernije prenijeti, a iako su Svetom pismu pristupili na neortodoksan način, teološki gledano pokušali su biti vrlo ortodoksni.

'Za velik broj ljudi Biblija je velika i zastrašujuća knjiga puna teško izgovorljivih imena i naizgled nepovezanih priča. No mi je predstavljamo kao dokument božanskog otkrivenja o prirodi i karakteru Boga te njegovog odnosa s ljudima, kroniku drevne povijesti te otkrivenje budućnosti', objasnio je The Guardianu osnivač Kingstonea Art Ayris.

Ayris napominje da strip nije zamišljen kao zamjena za čitanje Biblije, nego više kao dopuna čitanju koja će ljudima pomoći rasvijetliti Sveto pismo.

'Onima koji nikad prije nisu čitali Bibliju ova grafička adaptacija pomoći će u razumijevanju nekih ključnih pripovijesti i doktrina sadržanih u različitim knjigama, a posebno poslanica', kaže Ayris.

The Kingstone Bible

Neke je biblijske priče bilo lako prilagoditi, a za one teže pomno su birani ilustratori kojima odgovara određeni tekst.

'Na Knjizi Otkrivenja radio je vrhunski umjetnik horora, inače Marvelov suradnik, i stvorivši moćnu sliku, kakvu traži ta knjiga, pokazao se kao odličan izbor', objašnjava Ayris i dodaje da grafički prikazi nisu uvijek bili u prvom planu. Iako su se i u dijelovima Biblije koji se bave izvještajima o klanjima, silovanjima ili preljubima trudili iskreno komunicirati s čitateljima, slikovni prikazi u tom dijelu nisu tako živopisni.