ČLAN ŠVEDSKE AKADEMIJE

'Dylanova šutnja nakon Nobela je arogantna'

23.10.2016 u 08:19

Bionic
Reading

Deset dana nakon što je objavljeno da je dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, Bob Dylan nije se oglasio u javnosti, a nije ni odgovorio na brojne pozive Švedske akademije. Neki njezini članovi takav stav mu itekako zamjeraju

Član Švedske akademije koja je 13. listopada američkom kantautoru i pjesniku Bobu Dylanu dodijelila ovogodišnjeg Nobela za književnost, Per Wastberg smatra kako je Dylanova tišina posljednjih deset dana nepristojna i arogantna. Naime, Dyalan, iako je imao dva koncerta u SAD-u, nije ni riječi prozborio o nagradi u javnosti, a nije ni odgovorio na upite akademije hoće li 10. prosinca biti na dodjeli nagrada.

Wastberg kaže kako je Dyalnova reakcija bila predvidljiva, ali je unatoč svemu slavni glazbenik pokazao manjak poštovanja prema velikom priznanju. Wastberg je na kraju izjavio kako se nada da će akademija uskoro stupiti u konakt sa 75-godišnjim Nobelovim laureatom.

'Dogovorili smo se da nema podizanja prsta. Čekat ćemo, na njemu je sljedeći potez', rekao je član Švedske akademije koja je prvi put u povijesti Nobel za književnost dodijelila jednom glazbeniku. Dosad su samo dvije osobe odbile Nobelovu nagradu, Boris Pasternak i Jean Paul Sartre. Neki zbog zdrastvenih problema nisu prisustvovale dodjeli, poput Alice Munro 2013. i Harolda Pintera 2005.


Objava o Nobelovom laureautu za književnost za 2016. dogodila 13. listopada u Stockholmu