DODJELA 17. STUDENOG

Objavljeno deset polufinalista HDP-ove nagrade 'Janko Polić Kamov'

20.10.2016 u 23:24

Bionic
Reading

Na dan piščeva rođenja, 17. studenog 2016. godine, Hrvatsko društvo pisaca (HPD) dodijelit će nagradu ‘Janko Polić Kamov’ za najbolju knjigu godine. HDP je danas objavio deset književnih djela objavljenih u proteklih godinu dana, a koja su po odluci stručnog žirija ušla u polufinale

Književna nagrada Janko Polić Kamov dodjeljuje se za najbolje književno djelo tijekom godine napisano na hrvatskom jeziku, bez obzira na književnu vrstu. Prvi dobitnik 2014. godine bio je Luka Bekavac za roman ‘Viljevo’, dok je prošle godine nagrađen Marko Dejanović za knjigu ‘Karte, molim’.

‘Kamov’ se dodjeljuje ponajprije za književnu izvrsnost, ali budući da nagrada slavi iznimno nasljeđe Kamovljeva opusa, nakana joj je poticati književnu inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom, bilo u tematskom smislu. Ovogodišnji su polufinalisti Luka Bekavac za roman ‘Policijski sat’, Zoran Ferić za ‘Na osami blizu mora’, Drago Glamuzina za zbirku pjesama ’Everest’, Tatjana Gromača za ‘Bolest svijeta’, pjesnik Aleksandar Hut Kono za ‘Padajući izbornik’, Marko Pogačar za putopisnu ‘Slijepu kartu’, Ivana Rogar za ‘Tumačenje snova’, Olja Savičević Ivanišević za roman ‘Pjevač u noći’ te Slobodan Šnajder za višestruko nagrađivano ‘Doba mjedi’ i Jasna Jasna Žmak za ‘Moja ti’.

Najviše je polufinalista objavilo svoje knjige kod Frakture, a tu su još izdanja Profila, Durieuxa, VBZ-a, Sandorfa i TIM Pressa.

O nagradi ‘Janko Polić Kamov’ odlučuje tročlani žiri, ove godine u sastavu Jadranka Pintarić, Boris Postnikov i Nikola Petković. Nagrada 'Kamov' sastoji se od novčanog iznosa od 10 tisuća kuna i statue.