TPORTALOVA NAGRADA

Nova imena, nove teme i nekoliko odličnih romana

10.10.2016 u 10:20

  • +7

11 polufinalista roman@tportal.hr 2016.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kolaž tportal

Bionic
Reading

Žiri tportalova književnog natječaja za najbolji hrvatski roman odabrao je 11 naslova koji ostaju u konkurenciji za devetu književnu nagradu roman@tportal.hr vrijednu 50 tisuća kuna. U svojoj ocjeni konkurencije ističu da je riječ o vrlo dobroj godini koja donosi nekoliko odličnih romana, nova imena, nove teme u hrvatskoj književnosti i žanrovsku i diskurzivnu raznolikost, a istovremeno bilježe i pad uredničkog i izdavačkog standarda

Na ovogodišnji natječaj tportala pristiglo je 56 prijava. Romane su mogli prijaviti izdavači ili autori, a riječ je o djelima izdanim tijekom kalendarske 2015. godine. Žirijem ovogodišnjeg natječaja predsjeda književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić, a članovi su prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan, te urednici i pisci Miroslav Mićanović i JadrankaPintarić.

Žiri književne nagrade roman@tportal.hr sastajao se u nekoliko navrata, a od gotovo rekordnog broja prijavljenih naslova (samo je u prvoj godini natječaja bila jedna prijava više), odabrali su 11 romana koji ostaju u natječaju za književnu nagradu roman@tportal.hr.1. Ludwig Bauer: Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek (Fraktura)2. Luka Bekavac: Policijski sat (Fraktura)3. Marko Dejanović: Karte, molim! (Sandorf)4. Zoran Ferić: Na osami blizu mora (V.B.Z.)5. Đurđa Knežević: Disanje nemani (Fraktura)6. Nebojša Lujanović: Oblak boje kože (Fraktura)7. Robert Perišić: Područje bez signala (Sandorf)8. Ivana Sajko: Ljubavni roman (Meandar Media)9. Bekim Sejranović: Tvoj sin Huckleberry Finn ( V.B.Z.)10. Slobodan Šnajder: Doba mjedi (TIM press)11. Irena Vrkljan: Protokol jednog rastanka (Naklada Ljevak)

RIJEČ ŽIRIJA: Godina će biti upamćena po nekoliko odličnih romana

S obzirom na domaći kontekst – devastaciju izdavaštva, pad prodaje i čitanosti (po relevantnim godišnjim istraživanjima), marginalizaciju književnih praksi, nepovoljan status autora i sl. – primjećuje se iznova, više godina zaredom, velika otpornost romana. Dijelom je to vezano i uz opću predodžbu o romanu kao ključnom književnom žanru koji ovjerava nekoga autora/icu kao pisca/spisateljicu.Ove godine na natječaj je tako prijavljen rekordan broj romana, pojavilo se više novih autora/ica, a primjetna je i prilična žanrovska i diskurzivna raznolikost. Godina će biti upamćena po nekoliko odličnih romana koji će, smatramo, imati svoje ‘dugo trajanje’ u hrvatskoj književnosti. Također, neki od priznatih pisaca upravo su 2015. godine objavili svoje ponajbolje romane.Romaneskna produkcija se općenito otvorila prema novim temama i značenjsko-idejnim sklopovima, pa najupečatljiviji romani u 2015. godini na književno visoko vrijedan način problematiziraju pitanja naslijeđa i pamćenja, socijalističke prošlosti i povijesti poraženih, većinske i manjinske kulture, odnosa prema Drugome i sl. Primjetan je također uspon određenih žanrova, poput znanstvene-fantastike, odnosno šire shvaćene fantastične književnosti: bilo da je riječ o uplivu čudesnoga u romane, bilo prelasku u tzv. čistu fantastiku. Ukorijenio se i zaseban tip psihološko-terapeutske proze s izrazitom orijentacijom k tržišnome, dok je nekoliko romanopisaca slijedilo i tomićevsko-brešanovsku liniju i ispisalo djela puna humora i ludičkog odmaka od realnosti.S druge strane, dio autora/ica i ove godine u svoje pripovijedanje unosi jaku aktivističku i društveno-kritičku notu koja ponekad umanjuje literarnu autonomnost djela. Nažalost, kao i prethodnih godina, primjetan je pad uredničkog i izdavačkog standarda (romani s 'puno viškova', površna lektura i korektura, neprimjeren dizajn i sl), što je zapravo pokazatelj osiromašenja, zanemarenosti i shodno tome snižavanja profesionalnih normi u domaćem izdavaštvu.

 

 

 

Nakon što je odabrano 11 polufinalnih naslova, tportalov žiri svoj izbor najboljih romana suzit će na pet naslova koji ostaju u finalu, a pobjednika ili pobjednicu koji dobiva tportalovu književnu nagradu, znat ćemo sredinom studenog. U međuvremenu, žiri nastavlja s radom, a na tportalu pod ključnom riječi roman@tportal.hr 2016. čitajte o tijeku natječaja te o ponajboljim domaćim autorima i romanima, a uskoro na Facebook stranici kulture tportala za čitatelje pripremamo jedno knjiško iznenađenje.

Osam godina i više od 400 pročitanih romana

Tportalova književna nagrada roman@tportal.hr dodijeljena je dosad osam puta, a žiri je svake godine birao između pedesetak romana. Dosad su dvaput nagrađene autorice, Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’. Prvi dobitnik bio je Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’, a kao njegov i ‘Adio kauboju’ Olje Savičević Ivančević, debitantski nagrađeni romani bili su još ‘Črna mati zemla’ Kristiana Novaka, ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ Tahira Mujičića, ‘Tri’ Drage Glamuzine. Lani je tportalovu nagradu dobio Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa'. Među dobitnicima je i novinar i pisac Ivica Đikić koji je žiri osvojio romanom ‘Sanjao sam slonove’. O dosadašnjim dobitnicima tportalove nagrade čitajte na ovom linku.