BRUCE SPRINGSTEEN

Intimna priča The Bossa - od oca mizantropa do planetarnog uspjeha

28.09.2016 u 11:01

Bionic
Reading

Hrvatsko izdanje knjige "Born to Run", autobiografije Brucea Springsteena, objavljeno istodobno kad i izvornik na engleskome, predstavljeno je u utorak u Zagrebu kao najiščekivanija knjiga godine i izuzetna intimna ispovijest koja, osim presjeka jedne izuzetne umjetničke karijere, donosi punokrvni prikaz života jednog od najvažnijih suvremenih rock glazbenika.

Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika Profil Knjige i u prijevodu Lade Furlan Zaborac i Dražena Čulića, a uvodno je o njoj u zagrebačkom klubu Vinyl govorio glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

Kazao je kako je riječ o knjizi koju svakako treba pročitati jer, "teško da je moguće naći bolju, sočnije i pametnije napisanu autobiografiju ili glazbeničku biografiju", koja će čak i one koji već nešto znaju o Springsteenu iznenaditi onime što će još o njemu i o Americi iz nje saznati.

Bruce Springsteen (1949.) primljen je u Kuću slavnih rock and rolla, Kuću slavnih skladatelja i Kuću slavnih New Jerseya. Snimio je 18 studijskih albuma, te niz kompilacijskih i live albuma prodanih u više od 64 milijuna primjeraka u SAD-u, te u više od 120 milijuna diljem svijeta, što ga je učinilo najprodavanijim svjetskim umjetnikom svih vremena. Dobio je dvadeset nagrada Grammy, jednog Oscara i nagradu Kennedy Centera.

Autobiografiju, koja je ime dobila po albumu iz 1975. na kojemu se, uz naslovnu, nalaze i pjesme poput "Thunder Road", "Jungleland", "Tenth Avenue Freeze-Out" i "Backstreets", Springsteen je počeo pisati 2009. Pjesme s toga albuma čine labavo povezan ciklus u kojemu legendarni roker govori o svojoj očajničkoj želji da pobjegne iz grada u kojemu je odrastao i koji ga je oblikovao, "između pjesništva, opasnosti i tame", Freeholda u New Jerseyu, "obalnog grada s drvenom šetnicom uz ocean, u kojem je gotovo sve prekriveno nijansom prijevare".

Rezultat njegovih sedmogodišnjih napora govori istu priču: čitav je život proveo nastojeći pobjeći iz Freeholda, no to će mjesto zauvijek ostati dio njega.

Knjiga, koja je diljem svijeta baš kao i hrvatsko izdanje izašla na isti dan, 27. rujna, samo nekoliko dana prije 67. rođendana The Bossa, donosi niz priča i anegdota o Springsteenovim raznim životnim iskušenjima tijekom proteklih 40 godina; od teškog odnosa s ocem, šutljivim i odbojnim mizantropom, preko bliskosti s članovima benda, problema u odnosima sa ženama i ustrajnih nastojanja da pronikne u tajne ljubavi do onoga što sve to povezuje, njegove duboke strasti prema glazbi, osobito onome što spada pod rock glazbu.

"Projekt Springsteen" iz osobnog kuta

Uzimajući kao smjerokaze događaje u svojem životu koje smatra da su uobličili kako njegovu priču tako i njegov izvođački rad, Springsteen na 500-tinjak stranica svoje knjige zapravo govori o tome što to znači biti – on.

Bavi se svojom i autentičnošću svoje glazbe, ne zanemarujući ni ono što jedan "projekt Springsteen" ustvari zahtijeva: talent, odličan bend koji ga prati kroz godine, ali i snažnu samouvjerenost, čeličnu disciplinu, enciklopedijsko poznavanje žanra i povijesti rock glazbe, nevjerojatnu požrtvovnost kad je riječ o satima provedenim vježbajući, nepokolebljivu odluku da se bude ništa manje od najboljeg, ali istodobno i neuobičajenu svijest o vlastitoj krhkosti.

"Tu je, kao i kod većine takvih knjiga, najzanimljivija prva trećina – dakle ono što se odnosi na Springsteenov uspon ka imaginarnom ili stvarnom vrhu", napomenuo je Dragaš.

"No, u onom dijelu gdje uobičajeno dolazi do pada – u drugoj polovini ili zadnjoj trećini, tu se to ne događa, jer se opisuje Springsteenova borba s depresijom, od koje boluje duže od 30 godina, dok je u diskografskom smislu najzgusnutiji i najzanimljiviji dio srednja ili druga trećina knjige, koja se odnosi na razdoblje od 70-ih do sredine 80-ih godina prošloga stoljeća", dodao je.

Glazbenik, kojemu to nije prva knjiga – napisao je 2014. knjigu za djecu "Outlaw Pete" temeljenu na liku iz prve pjesme s albuma "Working on a Dream" – svoju "priču o Bruceu" isporučuje u kratkim poglavljima, neformalnim govorom, u dobro uobličenim rečenicama, koje povremeno poprimaju sintaksu i ritam tipične Springsteenove pjesme.

"On piše na neki način o Americi, američkom društvu, od nevinih 50-ih, preko 60-ih gdje dolazi do dramatičnih društvenih promjena, krize 70-ih, Reaganovih 80-ih", istaknuo je nadalje Dragaš.

"Ono po čemu se ta knjiga razlikuje od niza sličnih je odsustvo onog momenta gdje subjekt ili objekt, dakle u ovom slučaju glazbenik, otkriva raj droge. Springsteen je naime uvijek bježao od droge, a godinama nije ništa ni pio u strahu kako ne bi postao nalik svojem depresivnom ili čak šizofrenom ocu. Ispada da je jedan od najvećih junaka rock and rolla jedan od najčišćih ljudi u tom poslu", dodao je.

Tajna uspjeha: neobuzdana vatra u nutrini

The Boss u njoj otkriva kako u stvari ne zna čitati note, da su pjesme s albuma "Born in the USA" i "Nebraska", objavljenih u razmaku od dvije godine, zapravo snimljene istovremeno; da ima kćer koja je jahačka šampionka; da je proveo godine na psihoterapiji; da je sposoban za oprost; da svoju karijeru doživljava kao 'servis' koji izvodi za one koji su poput njega, te da ima suptilan smisao za humor koji mu omogućuje šalu na vlastiti račun.

Iznad svega, knjiga otkriva koliko se čitavog života oslanjao na glazbu kao izvor inspiracije, kao platformu za pokušaj razumijevanja svijeta koji ga okružuje i forum za samopropitivanje i izražavanje, poručujući ipak, kako "u osnovni rokerski pribor za preživljavanje", za svakoga tko doista želi otići do "samoga kraja, stati licem u lice s osamdeset tisuća razularenih obožavatelja", svakako spada i "neobuzdana vatra u nutrini, koja se jednostavno… ne da… ugasiti".

Glazbenica i prevoditeljica knjige Furlan Zaborac istaknula je kako je ta knjiga pokazala kako je Springsteen "dobar tekstopisac koji jako lijepo barata s jezikom, kombinirajući osobna iskustva kroz koja dobivamo širu sliku njega i društva u kojem je odrastao".

Uz autobiografiju ide i CD album "Chapter and Verse" (Sony/Menart) koji uključuje 18 pjesama od kojih je pet objavljeno prvi puta, a za koji je Springsteen odabrao pjesme i teme koje na neki način reflektiraju teme autobiografije.

Direktor Menarta Branko Komljenović izrazio je veliko zadovoljstvo što je Profil Knjiga uspjela realizirati ciljanu objavu knjige na isti dan kad je u svijetu objavljeno izvorno izdanje, a urednica Adriana Piteša istaknula je kako je to proceduralno bio velik posao koji je, međutim, prošao bez ikakvih problema, unatoč vrlo strogim uvjetima, kojima se čak zahtijevala i autorizacija prijevoda.