FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

U Zagrebu gostovao slavni talijanski stripaš Zerocalcare

09.09.2016 u 11:11

Bionic
Reading

Festival svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture ugostio je u četvrtak u Zagrebu mladog talijanskog strip-autora poznatog pod umjetničkim imenom Zerocalcare, umjetnika poteklog iz rimskih skvotova čije stripove objavljuju neke od najvažnijih talijanskih tiskovina poput dnevnika La Reppublica i tjednika Internazionale.

Cijenjenome gostu dobrodošlicu su u velikoj dvorani Kina Europe prvo aplauzom poželjeli brojni okupljeni ljubitelji stripa, a potom i glavni urednik Frakture Seid Serdarević, koji ga je predstavio kao jednu od najvećih zvijezdi talijanskoga stripa i jednu od najvećih zvijezdi ovogodišnjeg festivala.

S umjetnikom pravoga imena Michele Rech razgovarao je strip izdavač Vladimir Šagadin, koji je istaknuo kako je susret sa Zerocalcareom na FSK-u "zapravo privilegij, jer je riječ o sjajnom, velikom i vrlo popularnom talijanskom autoru koji kod nas ipak još uvijek nije toliko popularan".

Danas slavan i nagrađivan, Zerocalcare (1983.) je autentični umjetnik ulice, iznikao iz hardcore underground punk scene rimskih skvotova. Do svoje 28 godine i prve knjige objavljivao je isključivo u fanzinima i ilustrirao plakate za hardcore punk koncerte.

Za umjetnika iz skvota, slava je niz kompromisa

Zerocalcare je istaknuo kako je stripove počeo crtati jako mlad, s 15-16 godina, a sve je krenulo tako što je bio jedini među svojim prijateljima koji nije znao svirati niti jedan instrument. "Kako sam znao crtati, počeo sam sceni doprinositi crtanjem najavnih plakata za koncerte i slično", kazao je.

Njegov je prvi strip 2002. bio napravljen kao kronika događanja skupine G8 u Genovi godinu dana ranije, kada je ubijen jedan mladić.

"Tada sam imao 17 godina i taj me se događaj strašno dojmio. Kad sam se vratio u Rim, počeo sam crtati jedan niz stripova o tom događanju i sljedećih sam deset godina crtao takve, angažirane stripove, za razne manifestacije, društvene događaje i slično", kazao je Zerocalcare.

Proslavio se 2011. svojom prvom knjigom stripova naslovljenom "Armadilovo proročanstvo", u kojoj je, kao i u svima koje su uslijedile, glavni lik umjetnikov imenjak Zerocalcare. Knjigu je na našim prostorima objavio novosadski nakladnik Lavirint.

Popularnosti knjige uvelike je pridonio blog zerocalcare.it koji objavljujem od studenoga 2011., napomenuo je umjetnik, a koji je vrlo uspješan i nagrađivan, te dnevno bilježi na tisuće pregleda kao jedan od najposjećenijih u Italiji.

"Sretan sam što više ne radim na aerodromu i što mogu plaćati svoje račune crtanjem stripova, no to nije nešto što sam isplanirao - sve se dogodilo slučajno", istaknuo je, napomenuvši kako nitko od njegovih prijatelja ne čita stripove "a od svih ljudi koji su mi bliski, vjerojatno je jedino moja majka ponosna na mene".

Svojim pričama, u kojima uz puno humora opisuje stvarnost svakodnevnog života, Zerocalcare je osvojio srca publike i kritike, koja hvali njegov duhovit atipičan stil, izvrsno razrađene likove i jednostavnost pripovijedanja kojemu ne manjka dubina emocije i razumijevanja problema današnjice.

No, slava je donijela i čitav niz kompromisa na koje sam morao pristati, istaknuo je Zerocalcare. "Svu svoju energiju usmjeravam na to da ne radim gluposti; nastojim održati ravnotežu u smislu da je moje crtanje stripova doista rad, pri čemu nastojim zadržati možda ne integritet, ali barem ljestvicu koju sam postigao na nekoj istoj razini", pojasnio je umjetnik, koji je unatoč slavi ostao vjeran svojim korijenima.

"Iako se stripovi koje danas radim razlikuju od mojih početaka, i dalje sam ostao vezan uz svijet iz kojega dolazim, i to je svijet kojemu i danas pripadam", kazao je.


'Ja sam zapravo plačljivac'

Knjiga "Armadilovo proročanstvo", prva od sedam dosad u Italiji objavljenih knjiga toga autora, zbirka je kratkih priča iz Zerocalcareva života koje povezuje kao zajednička nit smrt prijateljice iz djetinjstva i sjećanja na trenutke koje su proveli zajedno. Knjiga je tiskana u čak pet reizdanja, te je najavljena i filmska adaptacija.

Glavni je lik Zerocalcare (Nulakreč), umjetnikov alter ego, a Zrocalcare je otkrio da su mu svi stripovi jako autobiografski, "no, iako smatram da je život najbolji izvor priča, ipak je potrebno odlučiti gdje povući granicu, što ispričati a što ne".

Stoga nikada u stripovima ne piše o svojim intimnim vezama jer se one tiču i tuđe privatnosti. "Nadalje, kada sam vidio da stripovi privlače veliku medijsku pozornost, pa i onu ružnu, shvatio sam da nikako ne želim kroz njih kompromitirati tu svoju nišu, punk, ljude koji su različiti i ponosni na svoju različitost", dodao je Zerocalcare.

Njegova knjiga "Kobane Calling" (2016.) je zbirka strip-reportaža s putovanja Turskom i Sirijom do nadomak etničkog kurdskog grada Kobanija pod opsadom militanata IS-isa, koje je Zerocalcare objavljivao u ožujku 2015. u tjedniku Internazionale.

Objavio je i zbirke priča objavljivanih na blogu, "Un polpo alla gola" (2012.), "Ogni maledetto lunedì su due" (2013.), "Dimentica il mio nome" (2014.), "L'elenco telefonico degli accolli" (2015.), te strip "Dodici" (2012.). Knjige su mu prodane u gotovo pola milijuna primjeraka diljem svijeta.

U njima je važan element humor, kojim se, kako je pojasnio, služi kao oklopom: "Ja sam zapravo plačljivac; osoba na koju tužne stvari ostavljaju jak dojam i kad bih pisao ono što osjećam, to bi bilo nešto za sapunice. Budući da se sramim te svoje osobine, služim se humorom kao svojevrsnim oklopom", kazao je.

Supkultura punka koja zabranjuje opijate

Unatoč velikoj popularnosti koja puni predstavljanja i potpisivanja njegovih knjiga – njegov je najnoviji strip "Kobane Calling" u samo prva tri mjeseca dosegao prodaju od 80 tisuća primjeraka a za knjigu "Dimentica il mio nome" (2014.), Zerocalcare je u Milanu održao promociju na kojoj je knjige potpisivao gotovo 13 sati - i dalje se najradije kreće unutar izuzetno bogate talijanske underground scene.

Danas slijedi životni stil koji predviđa apstinenciju od konzumiranja duhana, alkohola i droga, kao član ogranka punka pod nazivom "The Straight Edge" koji zabranjuje korištenje bilo kakvih supstanci koje mijenjaju pogled na svijet i stvaraju ovisnosti.

Njegova odluka da se pridruži toj supkulturi, kako je kazao, velikim je dijelom potaknuta poplavom droge i kriminala u vrijeme njegova odrastanja, koja je uništila socijalno tkivo grada Rima.

"Ne vjerujem da bi moja percepcija svijeta bila drugačija da popijem pivo ili čašu vina, no u 15 godina od moje odluke da apstiniram od svih vrsta opijata, nisam ni na trenutak požalio", kazao je Zerocalcare. "No, ne bih htio da ispadne da sam momak iz geta; to je nešto što se tiče svih društvenih klasa", napomenuo je.

Zerocalcare je surađivao s nizom novina i časopisa; radio je kao novinski ilustrator za tromjesečnik Liberazione i surađivao s tjednikom Carta; objavljuje u dnevnom listu La Reppublica, a tjednik Internazionale svakoga tjedna objavljuje po jedan njegov strip. Ima i redovitu rubriku u časopisima Wired i Best Movie. Stripovi su mu redovito uvršteni u antologiju Sherwood Comix.

Na FSK-u ga je ugostio prošle godine inauguriran strip-program, u kojemu se ove godine dosad predstavio istaknuti srbijanski strip-crtač Aleksandar Zograf, a do nedjelje 11. rujna ugostit će još Belgijanca Christiana Durieuxa, te domaće stripaše Igora Kordeja i Darka Macana