LJETO S VOLVOM

Otkrijte književnu avanturu na švedski način

17.08.2016 u 13:17

Bionic
Reading

Šetnja s psom uz obalu idiličnog otoka u vruće srpanjsko jutro izmamit će mnogima uzdah, no kad se u priči pojavi leš lokalnog neženje, pa ubrzo i unakaženi leš njegove rođakinje, uz štivo će ostati samo ljubitelji književnih avantura na švedski način. U prijevodu Paule Jurišić, još neobjavljeni roman 'Still Waters' švedske spisateljice Vivece Sten hrvatskim će čitateljima biti serviran poglavlje po poglavlje sve do kraja kolovoza

Vrućeg srpanjskog jutra jedan od stanovnika idiličnog švedskog otoka Sandhamn šetao se uz obalu s psom kada je otkrio nešto užasavajuće: more je izbacilo u mrežu zapetljan ljudski leš. Na mjesto događaja prvi je pristigao detektiv Thomas Andreasson, a pokojni je ubrzo identificiran kao Krister Berggren, mjesni neženja čiji je nestanak prijavljen prije nekoliko mjeseci. Sve je ukazivalo na nesreću sve dok se u blizini obližnjeg restorana nije pojavio novi unakaženi leš - leš Berggrenove rođakinje s kojom je u Stockholmu detektiv Thomas razgovarao nekoliko dana ranije.

Dok su otočani duboko šokirani ubojstvima, detektiv Thomas započeo je svoju istragu. Za pomoć je upitao prijateljicu iz djetinjstva, lokalnu odvjetnicu Noru Linde. Njih dvoje zajedno pokušavaju odgonetnuti sve zagonetke koje su ostale iza ova dva tajanstvena stranca te pritom shvatiti zašto ih je zadesila takva nesreća.

U sklopu akcije 'Ljeto s Volvom' hrvatskim čitateljima prijevod ovog još neobjavljenog romana bit će serviran poglavlje po poglavlje, sve do kraja kolovoza. Rasplet krimića o ubojstvima na otoku Sandhamnu pratite ovdje

Krimić 'Still Waters' dolazi iz pera Vivece Sten, jedne od najčitanijih autorica kriminalističkih romana u Europi i bivše odvjetnice. Nakon završenog studija prava na sveučilištu u Stockholmu Sten je diplomirala na Stockholm School of Economics. Prije nego što se usredotočila na pisanje radila je u tvrtki Scandinavian Airlines, a svoju je vrlo uspješnu pravnu karijeru prekinula 2011. godine kako bi se u potpunosti posvetila pisanju.

Radnja svih romana Vivece Sten odvija se na otoku Sandhamnu, na kojemu njezina obitelj provodi ljeta još od 1917. godine. Udana je i majka troje djece, humanitarka koja aktivno sudjeluje u radu centra Crvenog križa za izbjeglice. Sebe opisuje kao odlučnu i jaku osobu punu pažnje, a te osobine vidljive su i u njezinom književnom radu.