VIŠEGODIŠNJE PARNIČENJE

Najviši izraelski sud konačno presudio o sudbini Kafkinih rukopisa

10.08.2016 u 11:03

Bionic
Reading

Kako javlja Guardian, najviši izraelski sud je presudio kako su rukopisi Franza Kafke vlasništvo Nacionalne knjižnice Izraela, čime je - čini se - konačno završena duga bitka u vezi ostavštine velikog pisca

Poznato je da je Franz Kafka oporučno svoje rukopise ostavio nakon smrti od tuberkuloze 1924. prijatelju Maxu Brodu sa zahtjevom da ih spali. Brod je ipak odlučio ne poslušati samrtnu želju svojeg prijatelja te je krenuo objavljivati prozu koja je u međuvremenu prepoznata kao jedan od literarnih vrhunaca 20. stoljeća te svjetske književnosti uopće.

Max Brod pred nacistima 1939. izbjegao je u tadašnju Palestinu, sa sobom ponijevši Kafkine rukopise koje je u oporuci ostavio svojoj tajnici Esther Hoffe 1968. Brod je ostavio upute da se rukopisi poklone 'Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, gradu Tel Avivu ili nekoj drugoj organizaciji u Izraelu ili inozemstvu'. No baš kao što je Brod iznevjerio obećanje dano Kafki, tako je i Esther Hoffe iznevjerila želje Maxa Broda te rukopise odlučila zadržati! Naslijedile su ih njezine kćeri, što je izazvalo brojne sudske procese oko ostavštine poznatog pisca.

Država Izrael 2009. tužila je nasljednice Esther Hoffe - koja je preminula dvije godine prije toga - i tražila da predaju sve papire iz Kafkine ostavštine koja uključuje i neka još neobjavljena djela. Sada je konačno presuđeno da nasljednici Brodove tajnice moraju predati Kafkine rukopise izraelskoj Nacionalnoj knjižnici. No obitelj Hoffe već je itekako profitirala od nasljeđivanja Kafkine ostavštine - Esther Hoffe svojedobno je originalni rukopis 'Procesa' prodala za dva milijuna dolara!