NAGRADNI NATJEČAJ

Osvojite kotizaciju za Ljetnu školu pisanja CeKaPea!

16.08.2016 u 09:49

Bionic
Reading

Centar za kreativno pisanje iz Zagreba poziva na šestu Ljetnu školu pisanja koja će se održati od 21. do 28. kolovoza u Triblju

Od 2011. Centar za kreativno pisanje CeKaPe u zadnjem tjednu kolovoza odlazi iz Zagreba i sedam dana piše, čita i stvara uspješne tekstove s polaznicima Ljetne škole pisanja. Ovogodišnja Ljetna škola održat će se od 21. do 28. kolovoza 2016. u mirnoj dolini Vinodol, udaljenoj šest kilometara od mora u hotelu Balatura. Tristo godina staro obiteljsko imanje uronjeno u mir i tišinu idealno je mjesto za stvaranje i pisanje, za radionice, večernje književne programe i druženja s eminentnim predstavnicima hrvatske književne scene.

Ovogodišnji voditelji radionica su renomirani autori iz Rijeke, Splita i Zagreba: Zoran Žmirić, jedan od najznačajnijih predstavnika riječke književne scene, vodit će radionicu kratke priče. Iz Splita na radionicu Proze dolazi višestruko nagrađivan pisac s velikim iskustvom u vođenju splitskih radionica kreativnog pisanja, Renato Baretić. Prvi put u Ljetnoj školi pisanja bit će održana radionica 'Kreativno pisanje kroz meditativne tehnike i znanja' s voditeljicom Stanislavom Nikolić Aras. U ponudi su i radionice iz redovnog programa CeKaPea: radionica scenarija sa Sanjom Kovačević i radionica pisanja bloga s Aleksandrom Starčević

U večernjim satima polaznici će sudjelovati u književnim programima uz goste koji će im govoriti o vlastitim iskustvima pisanja i umjetničkog stvaranja: Tea Tulić, Davor Mandić, Alen Kapidžić i Enver Krivac. Na zatvaranju Ljetne škole, u subotu navečer, održat će se završna produkcija na kojoj će polaznici čitati tekstove.

'Iz naše ljetne škole izašli su mnogi, danas uspješni, pisci s vlastitim knjigama ili pričama koje su osvajale nagrade na književnim natječajima u cijeloj regiji. A svi koji su sudjelovali u Ljetnoj školi svoje stvaralačke dane dijele na prije i poslije Ljetne škole pisanja. Jer Ljetna škola je iskustvo koje mijenja', kaže Sanja Vučković, voditeljica CeKaPea.

Prijava i detaljnije informacije o jedinstvenoj književnoj avanturi nalaze se na ovom linku

Da bi ušli u izbor za vrijednu nagradu ispunite prijavu te odgovorite na pitanje 'Zašto pišem / Zašto želim početi pisati?'. Najkreativniji odgovor će biti nagrađen besplatnom kotizacijom za Ljetnu školu, u radionici po izboru (ostatak do ukupne kotizacije koja uključuje trošak smještaja i obroka snosi dobitnik nagrade), a drugi najkreativniji odgovor osvaja nedavno objavljenu zbirku kratkih priča 'Ticala' Jelene Zlatar. Ovogodišnja Ljetna škola održat će se od 21. do 28. kolovoza 2016. u mirnoj dolini Vinodol, udaljenoj šest km od mora u hotelu Balatura.

Pravilnik natječaja

Besplatnu kotizaciju za Ljetnu školu osvojila je Snježana Jurić iz Zagreba, a pobjednički tekst glasi:

Danas mi je na vrata pozvonila neka žena. Jača, izmučenih crta lica, suknja A kroja i bluza iz kineskog dućana. Kaže, čistačica na zamjeni, ne može naći kantu i krpu za brisanje, a nema ni liste za evidenciju. Zatvorim vrata i krenem s njom u potragu. Zbilja, nigdje nema kante, nema predstojnika, samo mu pas laje iza zatvorenih vrata. Nekakav bijeli, po američkoj glumici se zove. Ona već ljuta jer nije obavila svoj posao, ja zabrinuta jer tako malo znam o svemu. Kad smo krenule već prema izlazu iz zgrade, ona da izađe, a ja da je ispratim, pogledala je prema gore i rekla, ova zgrada je baš bezveze. Pogodilo me to, nit je moja zgrada, nit imam neko mišljenje o njoj, ali nekako sam osjetila da je u sve to uključila i stanare i mene i onog psa od predstojnika. Svi smo mi bezvezni, i zato želim početi pisati, da svoju bezveznost stavim na papir. Eto.

Zbirku kratkih priča 'Ticala' Jelene Zlatar osvojila je Vedrana Franjić iz Osijeka, a pobjednički tekst glasi:

Ponekad mi dođe da ostavim sve, da odem nekamo, na planinu, na svjetionik, da jednostavno pobjegnem od ljudi, svijeta, da se maknem iz ove sobe. I što činim? Pišem. Pišem noćima, sanjam otvorenih očiju, samo pišem, ne jedem i ne spavam, pišem romane, pjesme, drame, tragedije, sve što osjetim u tom trenutku. Zašto to radim? Pišem jer živim. Neki ljudi skaču s padobranom, ja pišem.