PARSONS & HAWLEY

Dva hvaljena krimića u izdanju Profila

05.07.2016 u 15:08

Bionic
Reading

Profil je objavio dva zanimljiva krimića - ‘Torba za ubojstvo’ britanskog autora Tonyja Parsonsa i ‘Prije pada’ Amerikanca Noaha Hawleyja. U prvome se zaplet temelji na seriji ubojstava školskih prijatelja dok drugi razotkriva urotu koja je rezultirala padom aviona

Prije dvadeset godina sedmorica imućnih učenika ekskluzivne privatne škole Potter’s Field postala su dobri prijatelji. Sad su, jedan za drugim, počeli umirati iznimno nasilnom smrću.

Istražitelj Max Wolfe tek se nedavno pridružio Odjelu za ubojstva londonske postaje West End Central, na adresi Savile Row br. 27. Wolfe slijedi krvav trag od pokrajnjih uličica i jarko osvijetljenih gradskih ulica do najmračnijih zakutaka interneta, sve do koridora moći.

To je zaplet izvrsnog krimića Tonyja Parsonsa, naslovljenog ‘Torba za ubojstvo’, koji je na hrvatskom jeziku u prijevodu Mihaele Veline objavio Profil. Tony Parsons rođen je 1953. u Romfordu u Velikoj Britaniji, a danas sa suprugom i sinom živi u Londonu. Prekinuo je školovanje sa šesnaest godina. Radio je u noćnoj smjeni u destileriji Gordon’s Gina u Islingtonu kad mu je ponuđen prvi novinarski posao u New Musical Expressu. Postao je nagrađivani novinar i uspješan pisac čije su knjige prevedene na više od četrdeset jezika. Njegov je poluautobiografski roman ‘Muškarac i dječak’ prodan u višemilijunskoj nakladi.

Drugi novi krimić u izdanju Profila je ‘Prije pada’ Noaha Hawleyja, autora koji se već proslavio kao kreator iznimno uspješne TV-serije ‘Fargo’, inspirirane glasovitim filmom braće Coen. Hawley se ‘Prije pada’ dokazao i kao prozni autor pa The New York Times piše kako je riječ o ‘jednom od najboljih trilera godine’ i ‘romanu koji se čita bez daha’.


‘Prije pada’ opisuje posljedice misteriozne avionske nesreće. Maglovite ljetne večeri jedanaest osoba − deset privilegiranih i jedna koju je napustila sreća − uputi se privatnim avionom u New York. Osamnaest minuta kasnije dogodi se tragedija: avion se sruši u ocean.

Jedini su preživjeli slikar Scott Burroughs i četverogodišnjak, posljednji član neizmjerno bogate obitelji medijskog mogula. Dok se raspliće priča koja prati živote preživjelih, posljedice nesreće, ali i priče putnika i posade aviona, misterij koji okružuje tragediju postaje sve jasniji, a sumnjive okolnosti ukazuju na urotu.