Književnost INTERLIBER 2009

Najviše se kupuju najskuplje knjige

  • Autor: S. F.
  • 14.11.2009 19:47:24
  • 14.11.2009 8:23:44

Suprotno najavama o sniženjima do astronomskih 90 posto, starije i nove hit naslove na Zagrebačkom velesajmu možete nabaviti tek po sramežljivo umanjenim cijenama. No usprkos tome, upravo su noviteti najprodavanija roba

Sudeći po broju posjetitelja i prodanih knjiga, svjetska financijska kriza nije uzdrmala literarne strasti domaćih čitatelja. Voditelj projekta Interliber, Jakša Depolo, potvrdio je da je broj posjetitelja ovogodišnjeg sajma identičan kao i prošle godine i da možemo govoriti o otprilike 80.000 ljudi.

Osim gužvi na koje su nas već navikli prošlogodišnji sajmovi, ove se godine ponovila slična situacija s reklamnim najavama o sniženjima i popustima koji su se mogli zateći na licu mjesta. Nadate li se jeftinom nabavljanju nekog od prošlogodišnjih hit romana ili noviteta, mogli biste ostati razočarani, jer su sniženi simboličnih 10 do 20 posto.

No usprkos tome, posjetitelji najviše kupuju upravo recentna svjetska i domaća izdanja. Iako se pravi bum očekuje za vikend, neki od domaćih izdavača za tportal su otkrili koja su izdanja u prva tri dana sajma najprodavanija na njihovim štandovima.

Izdavačka kuća Mozaik knjiga najviše uspjeha imala je s novim izdanjem kultne dječje slikovnice 'Kako živi Antuntun' i romanom za djecu i mlade 'Fora je biti faca, zar ne?' Sanje Pilić, dok je prvak prodaje knjiga 'Jedini svjedok ljepote' Mire Gavrana.

Da Hrvatska ne zaostaje za svjetskim trendovima, pokazao je golem interes za novim djelom Dana Browna – 'Izgubljenim simbolom', koji je već prvog dana po cijeni od 162 kune prodan u više od 500 primjeraka.

Ni u Nakladi Ljevak nema većih iznenađenja. Najviše se kupuju kontroverzni bestseler 'Lov na zločince' zvijezde ovogodišnjeg Interlibera Guya Waltersa i 'Stvari o kojima sam šutjela' Azar Nafisi, a Fraktura najbolje prodaje Stiega Larssona i 'Djevojku koja se igrala vatrom' te 'Veritas' Rite Monaldi i Francesca Sortija.

Među Profilovim izdanjima izdvajaju se domaći noviteti od kojih su najveći interes zabilježili bestseler 'Tkanje života' Mirjane Krizmanić, 'Basne o komunizmu' Slavenke Drakulić i kuharica 'Nešto slatko' Ane Ugarković.

Vrhunac posjećenosti, kao i prethodnih godina, očekuje se posljednja dva dana sajma, a hoće li izdavači predstaviti nove prodajne strategije i veće popuste, saznat ćemo uskoro.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više