KNJIŽEVNI FESTIVAL

Pisci Christos Ikonomou i Sjón gosti riječkog vRIska

31.05.2016 u 13:58

Bionic
Reading

Ove godine vRIsak se po deveti put vraća u Rijeku, još snažniji i prodorniji. U 11 dana održat se 50 književnih događanja na kojima će gostovati 150 autora, prevoditelja i nakladnika iz Hrvatske, zemalja regije i Europe. Uz četiri segmenta programa, koji su već postali prepoznatljivi koncepcijski pečat Vriska – 'Knjiga ispod čekića', 'Balkan Express', 'Putovanje Europom u trideset knjiga' i 'Rijeka piše' - ove godine uvedena su dva dodatna programa: 'Vrisak Music' i 'Vrisak Cinema', a cilj svega toga je stvoriti festivalsku atmosferu u cijelome gradu

Vrisak će i ove godine predstaviti najvažnija djela domaće književne produkcije izdana u proteklih pola godine. U programu Knjiga ispod čekića svoje će nove knjige promovirati Rade Šerbedžija, Ivica Đikić, A. Saška Mutić, Ivan Jozić, Marina Vujčić, Ivica Ivanišević, Borivoj Radaković, Ivana Bodrožić, Goran Nuhanović, Bekim Sejranović, Edo Popović, Daša Drndić, Delimir Rešicki, Milan Zagorac, Jurica Pavičić i Drago Glamuzina. Uz domaće autore, u sklopu programa Balkan Express, gostovat će najvažniji književnici iz regije: Dragan Velikić i Velimir Ćurgus Kazimir iz Srbije, Miodrag Popović iz Crne Gore, Ahmed Burić i Jasmin Imamović iz BiH te Jurij Hudolin iz Slovenije.

Zahvaljujući posebnom programu Europom u 30 knjiga, u Rijeci će se predstaviti autori iz Finske, Danske, Estonije, Islanda, Slovačke, Cipra i Grčke: Christos Ikonomou (Grčka), Monika Kompaníková (Slovačka), Myrto Azina Chronidi (Cipar), Tõnu Õnnepalu (Estonija), Sjón (Island), Emil Andreev (Bugarska) i Riikka Pulkkinen (Finska).

Islandski pisac Sjón europska je spisateljska zvijezda, poznat ne samo kao tekstopisac pjevačice Björk, već kao i autor sjajnih i neobičnih knjiga. Grčki književnik Christos Ikonomou napisao je roman 'Nešto će se dogoditi, vidjet ćeš', koji je već preveden na 15 jezika te za kojega kritičari tvrde da najbolje opisuje grčko društvo u trenutku tamošnje velike društvene i ekonomske krize. Riječ je redom o vodećim piscima tih zemalja, a čije se knjige prevode na sve svjetske jezike. Druženje s njima omogućit će stjecanje bolje slike o europskoj književnosti danas te upoznavanje s nama manje poznatim književnostima koje su nikada ili rijetko bile prevođene na hrvatski, što je i cilj programa 'Europom u 30 knjiga'.

U sklopu cjeline Rijeka piše održat će se večer čitanja poezije na kojoj će svoje pjesme čitati pjesnici iz Rijeke, Istre i Ljubljane. Uz njih, svoje priče čitat će polaznici kreativnih radionica pisanja CeKaPe. Ove godine na festivalu će se i po prvi put predstaviti riječka skupina Ri-Lit te će svojim čitanjem zatvoriti festival.

Književni programi održat će se na brojnim riječkim lokacijama – na brodu Marina, u antikvarijatu Ex Libris, klubu Bačva, book caffeu Dnevni boravak, na dječjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka, u Art-kinu Croatia, u Filodrammatici te Gradskoj knjižnici.

Osim festivalskog izdanja s brojnim gostovanjima i programima, najveća riječka književna manifestacija organizirat će sajam knjiga s velikim brojem nakladnika, najnovijim naslovima i popustima do 80  posto. Sajam se odvija na tri lokacije: u V.B.Z. knjižari na Korzu i u kupolama na Jadranskom trgu i Trgu 128. brigade Hrvatske vojske. Sajam je već počeo i traje do kraja festivala, do 12. lipnja.

Novost koju festival uvodi glazbena je podloga sajmu te svakodnevni večernji partyji. Za atmosferu biranja knjiga na sajmu pobrinut će se mladi DJ-evi s riječke klupske scene: Rinoma, Pero Despero iz kolektiva Six Martinis i Di.Merkl. Službeni after party program održat će se svaku večer nakon čitanja u klubovima Tunel i Život, u kojima će nastupiti razni DJ-evi: portugalski El Gadzé, lokalni Dr. Smeđi Šećer, DJ Luna Morado, Čupakabra iz dvojca Miće Mace i Nino Bellen iz kolektiva Six Martinis.

Uz sve to, najuzbudljiviji Vrisak ikad zatvara se na 3. Impulse festivalu i velikom tulumu koji spremaju u Nemo pubu te klubovima Tunel i Život uz Phillipea iz kolektiva CFSN.

Osim Vrisak Musica, festival će pionirski predstaviti program Vrisak Cinema, u sklopu kojeg će u Art-kinu Croatia i Galeriji Bačva biti prikazana tri filma snimljena po romanima Vriskovih gostiju iz Europe.

Kompletan program i raspored događanja pogledajte ovdje