NAJBOLJI NEOBJAVLJENI ROMAN

Draganu Paveliću književna nagrada VBZ-a

11.11.2009 u 14:58

Bionic
Reading

Dragan Pavelić romanom 'Proljeće u Karolinentalu' pobijedio je na natječaju izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman 2009., objavio je na Interliberu predsjednik ocjenjivačkog suda Miljenko Jergović

Roman 'Proljeće u Karolinentalu', kako se navodi u obrazloženju nagrade, opsežna je proza koja govori o zločinu i kazni, o trpljenju i iskupljenju, o ljubavima i mržnjama, o snovima i zbilji; o različitim vjerama i kulturama, o sudaru modernog i tradicionalnog, o državama i ideologijama. Autor romana veliki je zagovornik priče, a njegovo pripovijedanje, koje teče lagano i jednostavno, zapravo je slojevito i duboko promišljeno, s mnoštvom dobro oblikovanih likova i njihovih odnosa.

Nagrada od 100.000 kuna bit će uručena Draganu Paveliću na prigodnoj svečanosti 12. studenoga u Kongresnome centru Zagrebačkog velesajma, a nagrađeni roman bit će od 16. studenoga u prodaji na kioscima Tiska i Slobodne Dalmacije.

Na natječaj za najbolji neobjavljeni roman pristiglo je 106 rukopisa.

Dragan Pavelić (Sarajevo, 1946.) po zanimanju je psihijatar. Bio je profesor psihologije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Upoznao je svijet izbjeglica, prognanika i ratnih beskućnika, prihvatio službu zatvorskog liječnika. Devedesetih godina počinje objavljivati i literarna dijela. Od 1993. živi i radi u Zagrebu, a dosad su mu tiskane knjige: 'Bosanski ljetopis 1992.-1993.', 'Između prije i poslije', 'Sarajlije', 'Le Chapelet de Visoko' i 'Priče iz Ilduzina jastuka'.

Ogled 'O samoći, samovanju i usamljenosti' nastao je na prijelomu literarne i znanstvene znatiželje.