NOVI ROMAN

Olja Savičević: Htjela sam vidjeti možemo li spasiti ljubav u književnosti

19.05.2016 u 10:20

Predstavljanje romana 'Pjevač u noći' Olje Savičević Ivančević

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Nagrađivana splitska spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević u svojem se novom romanu "Pjevač u noći", predstavljenom u srijedu u Zagrebu, bavi životima svojih sugrađana u ljubavnoj priči ispričanoj kroz kombinaciju romanse s elementima sapunice, romana ceste i epistolarno-detektivskog romana.

Roman je objavljen u izdanju nakladnika Sandorf, a o njemu je na predstavljanju u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u sklopu Zagreb Book Festivala (ZBF) uvodno govorio urednik Kruno Lokotar.

Istaknuo je kako je riječ o pseudoljubiću koji pritom nije nikakva parodija već, upravo obrnuto, to je roman o ljubavi pisan visokim stilom.

"To je roman iznimno poetiziranog jezika jedne iznimne pjesnikinje, pisan iznimnim stilom koji predstavlja spektakl za sebe, jezikom toliko gustim kao da je nastao od pratvari svemira, prije velikog praska, i koji će uvijek izazivati čuđenje jer uvijek nosi novu dimenziju i iznenađenje", kazao je Lokotar.

"Kao i svaka knjiga Olje Savičević Ivančević, ta je knjiga nešto što nas usisa kao tunel, izudara informacijama i emocijama, knjiga u kojoj se gubimo u mikrodetaljima, koja budi snažne asocijacije kojima korespondira s čitateljem", dodao je.

Koordinatorica festivalskog programa, književnica Ivana Bodrožić istaknula je kako je riječ o oduševljavajućem novom romanu istaknute domaće književnice koja se, kao jedna od rijetkih među hrvatskim autorima, uspjela svojim romanima probiti i do engleskog govornog područja.

Savičević Ivančević nagrađivana je spisateljica i pjesnikinja, uvrštena u brojne domaće i strane izbore i antologije. Dobitnica je međunarodne književne stipendije International Writing Program at the University of Iowa i stipendije u Istanbulu europske mreže za promicanje književnosti Traduki.

Autorica je knjige priča "Nasmijati psa" (2006.), za čiji je rukopis nagrađena nagradom Prozak, te romana "Adio kauboju" (2010.), nagrađenog nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan. Prema romanu je napravljen i kazališni komad, preveden je na nekoliko jezika, a upravo je objavljeno i njegovo američko izdanje.

Napisala je i nekoliko pjesničkih zbirki, "Bit će strašno kada ja porastem" (1988.), "Vječna djeca" (1993.), "Žensko pismo" (1999.), "Puzzlerojc" (2005.), "Kućna pravila" (2007.), za koju je dobila nagradu Kiklop za najbolju zbirku poezije, te "Mamasafari (i ostale stvari)" (2012.).

Roman potrage za odgovorima

U romanu "Pjevač u noći" autorica se bavi životima svojih sugrađana u istočnome dijelu Splita, smjestivši njegovu radnju među socijalističke nebodere gradske četvrti Trstenik. Priča prati uspješnu scenaristicu TV-sapunica Naranču Peović, koja "juri zlatnim kabrioletom ne bi li preduhitrila Zaborav i otela mu priču o Ljubavi".

Roman je najavljen kao romansa s elementima sapunice, 'on the road' i epistolarno-detektivskog romana, u kojoj se ljubav u doba kapitalizma i zaborava "propituje, dekonstruira, a možda i ponovo izmišlja".

Autorica je istaknula kako je puno razmišljala o tome da li je, u ovo vrijeme kada su ljubavne teme protjerane u trivijalne žanrove, uopće moguće napisati ozbiljnu ljubavnu priču, "a da nije ljubić i da nema cinizma".

"Htjela sam uzeti klišeiziranu matricu i vidjeti možemo li na neki način spasiti ljubav u književnosti, jer ako književnost piše o životu, a ljubav je protjerana u trivijalne žanrove, onda nam to govori o našem odnosu prema ljubavi u svakodnevnom životu", kazala je Savičević Ivančević, napomenuvši kako se "tom pričom, naravno, narugala i sama sebi i nekim svojim neuspjesima".

Taj je roman nastao kao potraga za odgovorima na pitanja koja je sama sebi postavila: Što je to ljubav danas i što je to ljubav u književnosti danas?, ali na tom je putu zapravo došla i do jedne druge potrage, napomenula je. "Došla sam do potrage za odgovorom na pitanje što je to umjetnost danas i kakav je njezin smisao ili besmisao; što to mi i za koga radimo, kome je to potrebno i zašto ipak mislim da je i umjetnost i književnost danas važna", pojasnila je.

Glavna pripovjedna linija bavi se romanom potrage: Naranča nakon puno godina kreće u potragu za Slavujem, svojom ljubavi iz mladosti. U međuvremenu su krenuli sasvim različitim životnim putevima; ona je postala spisateljica ljubića i scenarija za sapunice, a on je ulični umjetnik i performer.

Dok je on u svojoj umjetnosti beskompromisan, ona morala pristati na brojne kompromise pa je tako ta njena potraga za njim zapravo potraga zapravo za samom sobom i vlastitim identitetom.

Glavni urednik Sandorfa Ivan Sršen istaknuo je da je Savišević Ivančević "jedan vrlo vrijedan, neukalupljeni i poetski i prozni glas, koji uvijek odiše svježinom".

"Snaga njezina pisma nešto je što će ostati i kad ta knjiga više ne bude nova. Taj roman za mene predstavlja jednu nerazmrsivu ljubavnu igru na rubu ludila, a u srži svake ljubavi upravo je nerazmrsivost i ludilo", kazao je Sršen.

Razgovor s Oljom Savinčević Ivančević dio je programa predstavljanja istaknutih književnih glasova suvremenog hrvatskog pisma književne manifestacije Zagreb Book Festival (ZBF), koja se u organizaciji Naklade Ljevak održava od 16. do 22. svibnja u MUO-u, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb, Muzičkoj akademiji i Kinu Tuškanac. Ove je godine zemlja-partner festivala Irska.