NAN SHEPHERD

Književnica na prvoj škotskoj novčanici sa ženskim likom

25.04.2016 u 11:50

Bionic
Reading

Royal Bank of Scotland pustit će ove godine u optjecaj prvu škotsku novčanicu s likom neke žene, a odbor ove banke odlučio je da će se na apoenu od 5 funti naći lice spisateljice Nan Shepherd

Iako je već ranije javnim glasovanjem za lik na novoj novčanici od 10 funti izabrana znanstvenica Mary Somerville, Shepherd će biti prva žena na nekoj škotskoj novčanici jer će apoen od 10 funti u optjecaju biti tek 2017. 

Uz sliku Nan Shepherd, na novčanici od pet funti će se naći citati iz njezinog prvog romana 'The Quarry Wood' te njezinog najpoznatijeg romana 'The Living Mountain', u kojemu na 80 stranica opisuje svoju meditaciju u krajolicima škotskog planinskog lanca Cairngorms tijekom Drugog svjetskog rata.

Roman je objavljen tek 1977., četiri godine prije autoričine smrti, a do početka 21. stoljeća bio je gotovo zaboravljen, kada mu novi život udahnjuje pojačani interes čitatelja za prirodu kroz pisanu riječ.

Pisac Robert Macfarlane, koji je napisao uvod za reizdanje knjige 2011., odluku o pojavljivanju Shepherd na novčanici od pet funti nazvao je 'briljantnim i progresivnim izborom'.

'Kao žena koja piše o planinama, divljini i prirodi, ona je nevjerojatno inspirativan i neobičan lik. Pronašla je svoj vlastiti put u životu i književnosti koji nam ostavlja osjećaj da je uvijek daleko ispred nas te da smo uvijek na početku kad je pokušamo dosegnuti. I filozofski i stilski bila je izvanredna', prenosi Macfarlaneove riječi The Guardian.