'TIJELO U DIJALOGU'

Ružica Šimunović predstavlja knjigu o hrvatskim performericama

08.04.2016 u 16:29

Bionic
Reading

U srijedu, 13. travnja u 19 sati, u književnom klubu Booksa održat će se promocija knjige 'Tijelo u dijalogu – Ženske performativne prakse u Hrvatskoj' autorice Ružice Šimunović u izdanju Hrvatske Sekcije AICA i Durieuxa

O knjizi će govoriti predsjednik Hrvatske sekcije AICA, likovni kritičar Marko Golub, suizdavač Dražen Tončić (Durieux), povjesničarka umjetnosti Olga Majcen Linn i sama autorica.

Knjiga 'Tijelo u dijalogu' svojevrstan je pregled ženskog performansa u Hrvatskoj od 1970-ih godina do danas, realiziran u formi intervjua autorice s nekima od najistaknutijih protagonistica umjetničke prakse performansa na području Hrvatske. Knjigom su, u razgovornoj formi, obuhvaćeni opusi umjetnica i kolektiva kao što su Milijana Babić, Božena Končić Badurina, Tajči Čekada, Tanja Dabo, Vlasta Delimar, Amela Frankl, Fokus Grupa, Sanja Iveković, Ksenija Kordić, Nina Kurtela, Kristina Leko, Kata Mijatović, Mejra Mujičić, Renata Poljak, Lala Raščić, Dina Rončević, Sandra Sterle, Ksenija Turčić, Sonja Vuk i Vlasta Žanić, uz ekstenzivan uvodni esej Ružice Šimunović pod naslovom 'Tjelovježba za dijalog'.

'Važno mi je bilo da moje čitanje, odnosno umjetnicama upućeno pitanje te naročito ponuđeni odgovori, pridonesu rasvjetljavanju tema ili koncepata koji određuju njihov rad i stavljaju ih u širi umjetnički, kulturni i socio-politički kontekst. Da se osvježeni, osnaženi ili tek osviješteni približe meni pa ponekad i njima samima te pozvanom čitatelju, ne bismo li osjetili i razmislili što te lakše čine. Djeluju li i mijenjaju li naš pogled na same sebe, drugoga i svijet? Koji je njihov učinak?', piše u uvodnom tekstu autorica Ružica Šimunović i otkriva da tu dijelom leži i razlog zašto se odlučila za formu intervjua, koja je i inače najzastupljenija u njenom radu na Hrvatskom radiju gdje tijekom godina prati rad umjetnica.

'Iz tog bliskog kontakta, iz niza razgovora s njima, iz razmišljanja o njihovim ostvarenjima, iskristalizirao se poriv da im postavim dodatna pitanja. U odgovorima na njih umjetnice progovaraju o svojim dubinskim motivacijama, utjecajima i okolnostima u kojima stvaraju', navodi Šimunović i dodaje: 'Također, činilo mi se da bi ovakva knjiga mogla biti dobrodošla i zato što mnoge umjetnice, iako su svojim referencijalnim radovima uključene u mnoge projekte na međunarodnoj sceni, kod kuće još nemaju izložbe retrospektivnog karaktera i/ili monografske, odnosno kritičke osvrte.'

Ružica Šimunović povjesničarka je umjetnosti, likovna kritičarka, urednica je emisije o vizualnim umjetnostima 'Kretanje točke' (HR1), članica je Međunarodne udruge likovnih kritičara AICA, dobitnica godišnje nagrade Hrvatske sekcije AICA–e (2011.), autorica je knjige 'Zoran Pavelić: Politički govor je suprematizam' (Pleh, Zagreb, 2013.).