Književnost NAGRADNJAČA

Tko je osvojio knjigu 'Kopile Istanbula'

  • Autor: tportal.hr
  • 13.11.2009 15:24:59
  • 6.11.2009 9:40:37

Knjiga 'Kopile Istanbula' autorice Elif Shafak jedna je od najkontroverznijih knjiga desetljeća. Autorica je bila optužena za vrijeđanje turske nacije jer je roman, prije svega, napisala na engleskome jeziku, a u njemu je progovorila i o genocidu nad Armencima te krahu otomanskog imperija s početka 20. stoljeća. Tportal.hr svojim čitateljima poklanja tri primjerka ove izvrsne knjige

U Istanbulu, u obitelji Kazanci, u kojoj, zbog čudnih usuda koji prate muškarce, caruju žene, odrasta mlada djevojka Asya, deklarirana nihilistkinja, opijena Johnnyjem Cashom i francuskim egzistencijalistima. Na drugom kraju svijeta, u San Franciscu, živi Armanoush, devetnaestogodišnja Amerikanka armenskog podrijetla koja se bori s osjećajem nepotpunosti svog identiteta. Da bi pronašla kariku koja nedostaje, odlučuje tajno otputovati u Istanbul.

'Kopile Istanbula' dojmljiv je, duhovit i dramatičan roman o dvama narodima, turskom i armenskom, i dvjema obiteljima koje su povezane mračnom tajnom iz prošlosti više nego što i jedna od njih može naslutiti. To je roman o sjećanju i zaboravu, o prošlosti i sadašnjosti, u kojem se isprepliće tradicija i suvremenost. Elif Shafak istkala je nezaboravnu priču o gradu Istanbulu i njegovim stanovnicima, o njegovim bojama, mirisima i okusima, ali i o tajni koju krije.

Elif Shafak je rođena 1971. u Strasbourgu, u Francuskoj. Nagrađivana je i jedna je od najčitanijih turskih autorica, a njene su knjige prevedene na više od dvadeset jezika. Napisala je devet knjiga, od čega sedam romana, te piše na turskom i engleskom jeziku.

Knjigu su osvojili:

Josipa Jutt Ferlan
Josip Horvat
Dunja Belščak

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još