U LUKOVDOLU

Uručene nagrade 53. Goranova proljeća

21.03.2016 u 20:23

Bionic
Reading

Na središnjoj manifestaciji 53. Goranova proljeća u Domu kulture u Lukovdolu u ponedjeljak su uručene nagrade ovogodišnjoj dobitnici 'Goranova vijenca' pjesnikinji Sonji Manojlović te dobitnici nagrade 'Goran za mlade pjesnike' vinkovačkoj studentici Mateji Jurčević

Poezija Sonje Manojlović, kako u obrazloženju ističe prosudbeno povjerenstvo, 'jedno je od najpouzdanijih i najpoticajnijih čitateljskih trajnih boravišta u kontekstu suvremene hrvatske književnosti'.

'Autorica nas svakim novim naslovom iznenađuje dubokom polisemantičnošću stihova iza kojih stoji jedna od vrlo rijetkih osoba kojoj je poezija na duge staze istinska ljudska i svaka druga sudbina, a ne trenutačni hir i trik s debelom figom u džepu', ističe prosudbeno povjerenstvo.

U pjesništvu Sonje Manojlović, dodaju, fascinantan je njezin 'neupitni rast u stihotvornome umu, u osjećaju i bacanju rukavice u lice svijetu koji nam danas i prečesto nudi tek i jedino nihilističku apatiju i sve perverznije varijante svojega svakodnevnoga, lobotomirajućega spektakla'.

Stihotvorstvo i uopće pisanje Sonje Manojlović oduvijek je podrazumijevalo, na razini svekolikoga opusa, a nerijetko i u strukturi svake pojedine pjesme, bar nekoliko semantičkih križišta i raskrižja, teško uhvatljivih bilo dnevnomedijskim, bilo akademskim i inim čitanjima, smatra povjerenstvo.

Povjerenstvo ističe kako poezija Sonje Manojlović tako biva jasan, beskompromisan filter nakon kojega ostaje ono katarzično do kojega u pjesništvu stižu samo rijetki. Njezino pisanje funkcionira kao izuzetno osjetljiva membrana - nevidljiva opna koja poezijom titra između vidljivoga i nevidljivoga, recivoga i neizrecivoga, laži i istine, sna i jave, istinske empatije namjesto kitnjastoga samozaborava ili oprosta jednome i prečesto nakaznome i krajnje licemjernome svijetu, naglašava povjerenstvo.

Nagrada Goranov vijenac sastoji se od Vijenca, kiparskog rada Vojina Bakića te novčanog iznosa.

U obrazloženju nagrade Mateji Jurčević prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je kako njezin rukopis radnoga naslova 'Paranoja' odlikuje neobična konceptualna uređenost te snažna načitanost uz tako dobrodošlu, a mladim pjesnicima ne suviše pripadajuću, jezičnu eleganciju.

Komprimirana misao, malih, ali snažnih pomaka, u čvrsto organiziranom tijelu pjesme, svjedoči o talentu opremljenom dobrim uzorima, načitanoj mladoj pjesničkoj osobnosti koja na pragu tek dvadeset i prve godine života manifestira suverenost vlastitog pjesničkog koncepta i hrabrost koja odlikuje mnogo zrelije pjesničke glasove, ističe prosudbeno povjerenstvo.

Nagrada je objavljivanje prve knjige pjesama.

Sonja Manojlović rođena je u Zagrebu 1948. Pjesme su joj uvrštavane u antologije, a prevođene na dvadesetak jezika: albanski, bengalski, danski, engleski, esperanto, francuski, grčki, japanski, katalonski, kineski, mađarski, makedonski, njemački, poljski, rumunjski, ruski, slovenski, španjolski, švedski, talijanski, ukrajinski.

Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ovogodišnje 53. Goranovo proljeće svečano je otvoreno 18. ožujka u zagrebačkom Vip klubu, a održavalo se čitanjima poezije i nastupima u Splitu.