UGLEDNI SRPSKI PISAC

Filip David se primajući nagradu ogradio od predsjednika Nikolića

27.02.2016 u 12:54

Bionic
Reading

Primajući nagradu 'Janko Šafarik' za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2015, ugledni srpski pisac Filip David se prije svog obraćanja ogradio od prisustvovanja predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na skupu u Narodnoj biblioteci Srbije

'Poštovane kolege, poštovani prijatelji. Prije nego što pročitam jednu kratku zahvalnicu, moram se ipak ograditi od prisustvovanja gospodina Tome Nikolića. Poštujući instituciju predsjednika Republike, moram reći da se od početka devedesetih godina nisam slagao s političkim stavovima i politički djelovanjem gospodina Nikolića i osjećam obavezu kazati to ovdje pred njim', rekao je David primajući nagradu za roman 'Kuća sećanja i zaborava'.

Davida je iznenadila reakcija javnosti koja je to doživjela kao veliku gestu i u svom činu ne vidi ništa posebno hrabro.

U intervjuu za Radio Slobodnu Evropu David je podsjetio da je u sličnim situacijama reagirao i ranije, čak i napuštajući manifestacije na kojima su bili radikali u majicama s likom Vojislava Šešelja.

'Ovoga puta bio sam malo iznenađen i zatečen jer nisam očekivao da će na obilježavanju godišnjice Biblioteke Srbije prisustvovati i predsjednik Tomislav Nikolić, nitko me o tome nije obavijestio. Kad sam vidio da je tamo dobar dio rukovodstva na čelu s Nikolićem, bio sam u dilemi da odem', rekao je David i objasnio da bi to bila uvreda žiriju i njegovim čitateljima koji su mu nagradu dodijelili pa mu je jedina opcija bila ograditi se od prisustvovanja predsjednika, za kojega smatra da mu tamo doista nije bilo mjesto.

'To je jedna kulturna manifestacija, a stavove predsjednika Nikolića ne mogu nikako prihvatiti. Poštujem instituciju predsjednika države, ali političara Tomislava Nikolića nikako ne mogu poštivati. Pa, između ostalog, on je četnički vojvoda i nije se odrekao te titule. I ima tu drugih stvari od 1990. godine pa naovamo', rekao je za Radio Slobodnu Evropu David.

Filip David se ograđuje od Tomislava Nikolića