'DRVO LAŽI'

Dječji roman osvojio prestižnu nagradu Costa za knjigu godine

27.01.2016 u 10:25

Bionic
Reading

Detektivski roman za djecu autorice Frances Hardinge 'The Lie Tree', čija se radnja odvija u viktorijansko doba, proglašen je u utorak navečer u Londonu knjigom godine na dodjeli britanske književne nagrade Costa, nadmašivši tako u finalu pobjednike ostalih četiriju kategorija u kojima se nagrada dodjeljuje

Knjiga, koju su članovi sudačkog žirija proglasili 'mračnom, nevjerojatno britkom pričom koja objedinjuje povijest i maštu na način koji će čitatelje svih dobi ostaviti bez daha', tek je druga knjiga za djecu dosad proglašena ukupnim dobitnikom te, jedne od najprestižnijih književnih nagrada u Velikoj Britaniji.

'The Lie Tree' (Drvo laži) je priča o 14-godišnjoj djevojčici Faith čija je obitelj prisiljena kako bi izbjegla skandal napustiti Englesku i otići na udaljeni otok. Nakon što joj je otac pronađen mrtav u čudnim okolnostima, Faith odluči pokušati otkriti istinu o njegovoj smrti, te pritom pronalazi neobično drvo koje se hrani na lažima i daje plodove koji otkrivaju duboko skrivene tajne...

'Riječ je o fantastičnoj knjizi, hororu na granici detektivske priče i povijesnog romana, pisanoj od početka do kraja iznimno preciznim tonom, s izvanrednim središnjim likovima i napetom radnjom', kazao je obrazlažući nagradu predsjednik prosudbenog povjerenstva James Heneage.

Preuzimajući nagradu, Hardinge je kazala kako je književnost za djecu i mlade 'predivna džungla', a današnje vrijeme 'fantastičan trenutak za pisanje takve književnosti'. 'The Lie Tree' je njezin sedmi roman.

Hardinge je pobijedila u konkurenciji u kojoj su još bili roman Kate Atkinson 'A God in Ruins', debitantski roman 'The Loney' Andrewa Michaela Hurleya, zbirka poezije '40 Sonnets' Dona Patersona i biografska knjiga Andree Wulf 'The Invention of Nature: The Adventures of Alexander Von Humboldt, The Lost Hero of Science'.

Dobitnica dobiva 30 tisuća funta (40 tisuća eura), povrh pet tisuća funta koje je njezina knjiga osvojila kao dobitni naslov u kategoriji nagrade Costa za najbolju dječju knjigu godine.

Književna nagrada Costa jedna je od najpopularnijih britanskih književnih nagrada koja se dodjeljuje u pet kategorija – za roman, debitantski roman, biografiju, poeziju i dječju knjigu. Pobjednički naslovi u tim kategorijama potom se natječu za naslov britanske knjige godine.

Nagrada je pokrenuta 1971. kao književna nagrada Whitbread, a 2006. sponzorstvo je preuzeo lanac Costa Coffee. Titula knjige godine uvedena je 1985., a dosad je samo jednom pripala dječjoj knjizi, romanu Philipa Pullmana 'Jantarni dalekozor', 2001.

Ovogodišnji pobjednici pojedinih kategorija izabrani su između ukupno 600 prijavljenih naslova. 

Proglašenju pobjednika u kategoriji nagrade Costa za knjige godine prethodila je dodjela nagrade Costa za najbolju kratku priču, koju je ove godine osvojio Danny Murphy za kratku priču 'Rogey'.