NOVI NASLOVI

Od domaćih pisaca u 2016. očekujemo mnogo, evo što pripremaju

20.01.2016 u 06:53

Bionic
Reading

Među knjigama koje hrvatski izdavači planiraju objaviti u 2016. godini tportal je izdvojio zanimljive naslove domaćih autora, među kojima su i tri dobitnika nagrade roman@tportal.hr

Dobitnica tportalove književne nagrade 2010. za roman 'Adio, kauboju' Olja Savičević Ivančević objavit će novi roman - 'Pisma glasnim ljubavnicima'. Priču o odnosu dvoje umjetnika i o strasti prema stvaranju objavit će Sandorf. Ivici Đikiću Naklada Ljevak objavit će dokumentarni roman o srebreničkom genocidu 'Beara'. Dobitnik tportalove književne nagrade 2011. za roman 'Sanjao sam slonove', u novom romanu kreće u potragu za odgovorom kako je bilo moguće da se dogodi ono što se dogodilo srebreničkim Bošnjacima. Novi, izuzetno ambiciozan tekst najavljuje i Kristian Novak dobitnik tportalove književne nagrade 2014. za roman 'Črna mati zemla'. Složena priča njegova novog romana 'Ciganin, ali najljepši' razvija se u odnosu stanovnika dvaju međimurskih sela, hrvatskog i romskog, među kojima raste i eskalira netrpeljivost. Objavit će ga OceanMore.

Roman zanimljiva naslova 'Zabrana dizanja zida u visinu koja bi drugom spriječila pogled' pisca i člana žirija tportalove nagrade Miroslava Mićanovića objavit će Meandar Media. Ovaj izdavač planira objaviti i roman 'Sabrano djelo' Damira Miloša, a godinu započinju objavljivanjem teorijsko-esejističke knjige 'Totalitarizam' Žarka Paića. Kao pravu poslasticu najavljuju i polemičku knjigu 'Politikom po kulturi' Hrvoja Turkovića.

412248,411901,411912,411721

U izdanju Naklade Ljevak izaći će još dva zanimljiva romana. Osječki pisac i novinar Drago Hedl u svom romanu 'Vrijeme seksa u doba nevinosti', svojevrsnog nastavka 'Donjodravske obale', piše o stvarnim sudbinama i problemima, izgubljenim godinama, izgubljenim prijateljstvima, ljubavi i životu, a radnja političkog trilera 'Rupa' Ivane Simić Bodrožić odvija se u vrijeme postavljanja dvojezičnih ploča na gradske institucije u neimenovanom gradu u kojem je najizdašnije trgovati ljudskim žrtvama. Od zanimljivijih publicističkih naslova ovoga izdavača ističu se knjiga povjesničara Višeslava Aralice pod nazivom 'Kmet, fiškal, hajduk' koja govori o konstrukciji identiteta Hrvata u razdoblju od 1935. do 1945. godine i 'Arhivi i arhivistika' u kojoj autorica Vlatka Lemić prikazuje suvremene informacijske sustave u arhivima s povijesnog aspekta, aspekata suvremenih normi i upotrebe suvremenih tehnologija. Analiziraju se utjecaji tehnologija i širih društvenih promjena na oblikovanje uloge, planiranje ciljeva i strategiju rada arhiva te opisuju preduvjeti za izgradnju mreže arhivskih informacija i ustanova.

Drama Tene Štivičić 'Tri zime', dobitnice Nagrade Susan Blackburn, bit će objavljena u izdanju Hena com, koji najavljuju i 'Antologijske drame' (Tamburaši, Kokošari i Apel) Ive Štivičića i autobiografsku prozu Rade Šerbedžije 'Zelena karta'. Tu su i novi romani 'Glad' Milane Vlaović, 'Smiješak Padre Pija' Dražena Katunarića, 'Bagram-Ramstein' Denisa Peričića, epistolarni roman 'Otpusno pismo' Ivice Ivaniševića i Marine Vujčić te roman 'Dovoljno dobra' autorice A. Saške Mutić kao nastavak romana 'Zagrepčanka' Branislava Glumca koji je bez točke i zareza, nakon dvije godine čekanja u ladici, prvi put objavljen 1974. godine.

Roman Damira Karakaša 'Sjećanje šume', koji će objaviti Sandorf, snažan je prikaz odrastanja iz neuobičajene, iščašene perspektive i još iščašenijeg okruženja.

Od publicistike, u prvom tromjesečju ove godine Profil će objaviti novu knjigu savjeta 'Biljke koje njeguju' u kojoj se omiljena televizijska vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić bavi prirodnim pripravcima za njegu lica i tijela uz koje ćete zablistati. Neobični putopisac Gordan Nuhanović u knjizi 'Nepodnošljiva blizina Gruzije' donosi svoje neobične dogodovštine s proputovanja po bivšim sovjetskim republikama i pokazuje obične ljude u krajevima do kojih vjerojatno nikada nećete stići. Zbirka reportaža hrvatskih novinara 'Nakon dedlajna – Priče s terena', koju je priredila Bisera Fabrio, donosi priče koje se bave izbjegličkom krizom, krvavim sirijskim ratom, rastakanjem ukrajinskog teritorija i situacijom u Zapadnoj Sahari i reportaže i priče o zanimljivim mjestima koja su opisana na nekonvencionalan, vrlo osoban način.

Školska knjiga priprema novu knjigu sveučilišnog profesora Krešimira Bagića 'Uvod u suvremenu hrvatsku književnost 1970. – 2010.', znanstveno relevantnu, kritičnu i provokativnu knjigu koju će objeručke dočekati akademska zajednica, ali i svi čitatelji zainteresirani za integralnu kulturnu povijest u kojoj je autor našao mjesta i za glazbu, strip, reklamu, fotografiju, politiku, ekonomiju i vizualne umjetnosti. Zatim se tu i prva monografija hrvatskog nobelovca Ive Andrića pod nazivom 'Gospodar priča' autora akademika Krešimira Nemeca, Šesto kolo 'Djela Ivana Aralice', izvrsnog pripovjedača koji iznova propituje temelje individualnoga, društvenog i nacionalnog identiteta, likovne monografije o slikarstvu Stipe Nobila te slikarstvu i kiparstvu Krune Bošnjaka te pjesničke zbirke u biblioteci Rukovet - 'Uzalud je budim' Branka Miljkovića i 'Iza naličja' Enesa Kiševića.

Jedan od ponajboljih mlađih prozaista, aktivni esejist i aktivist, profesor na Sveučilištu u Edinburghu Igor Štiks preveo je i redigirao za potrebe hrvatskog tržišta svoju publicističku knjigu 'Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj'. Naslov od kojega će se na povijest i politiku na našim prostorima gledati drugačijim očima objavit će Fraktura.

U novoj knjizi radnog naslova 'O kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima', koju će objaviti VBZ, Mirjana Krizmanić tematizira pozitivan utjecaj kućnih ljubimaca na život i bolje nošenje sa stresom. Mima Simić u knjizi radnog naslova 'Moja djevojka i druge priče' svoj interes pruža na razne strane i u razne žanrove, tako da ćemo malko prepoznati parodijsko, ali i drugačije citiranje i ugrađivanje filmskih motiva, književnosti, glazbe, kako europske tradicije tako i američke.