NOVI ROMAN L. BEKAVCA

R. Simić Bodrožić: 'Policijski sat' je nosivi stup književne budućnosti

15.12.2015 u 21:47

Bionic
Reading

Novi roman Luke Bekavca 'Policijski sat', koji se nadovezuje na njegove ranije romane 'Drenje' i 'Viljevo' predstavljen je u ponedjeljak navečer u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogadan Ogrizović

O romanu su govorili profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Anera Ryznar, stručnjak za 'postjugoslavensku književnost' i voditelj Službe za javnu komunikaciju Ministarstva kulture RH Boris Postnikov, urednik knjige Roman Simić Bodrožić i autor.

Postnikov je ocijenio kako roman 'Policijski sat' spada u 'regionalnu književnost' i da je Bekavac jedan od najboljih pisaca 'regije'. Bekavac piše suvremenu 'regionalnu prozu' ispovjednoga karaktera, napomenuo je Postnikov dodavši kako se u romanu nalaze 'dva teksta u jednom'.

Smatra kako je problem vremena stožerno pitanje romana te tvrdi kako se kako to pokazuje stilska analiza teksta sastavljena od pripovjednoga i opisnog dijela.

Po riječima Anere Ryznar u romanu se obrađuju pitanja i teme na stilski i kriptopripovjedački različite načine. Tu su u prvom redu pitanje sjećanja i znanja te specifični ritam vremena, istaknula je Ryznar, dodavši kako problemom zaborava priča otvara ulaz ili vrata drugoj strani.

Ocijenila je da autor koristi 'osviješteni postupak pripovijedanja' te kako zahvaljujući tom postupku u romanu ne dolazi do konačnoga rješenja.

Simić Bodrožić je ustvrdio da će Bekavčev roman obilježiti hrvatsku književnost te kako je roman 'Policijski sat' nosivi stup za sve ono što će uslijediti kasnije u književnosti.

Roman 'Policijski sat' je svojevrstan nastavak romana 'Drenja' i 'Viljeva'.

Luka Bekavac rođen je 1976. u Osijeku. Od 2006. godine radi na Odsjeku za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskoga fakulteta.

Pisao je tekstove i objavljivao prijevode u časopisima Zarez, Tvrđa, Quorum Gordogan, Frakcija, Književna revija, 15 dana, Akt, Književna smotra, Umjetnost riječi, Filozofska istraživanja i Performance Research a sudjelovao je u emisijama Trećega programa Hrvatskog radija i Radija 101. Roman 'Drenje' bio je nominiran za niz regionalnih nagrada. Roman 'Viljevo' dobio je Nagradu Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca za 2014. godinu, nagradu Europske unije za književnost 2015. i Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2014. za područje književnosti.