NAJČITANIJI I DALJE CHOMSKI

Besplatne elektroničke knjige dočekale svog milijuntog čitatelja

09.12.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige, na kojima je u proteklih petnaestak godina objavljeno 179 naslova, registriran je milijunti čitatelj, izvijestilo je u srijedu Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM).

Taj nekomercijalni sustav distribucije elektroničkih knjiga predstavljen je u svibnju 2001. na osječkom FAK-u. Objavljeni naslovi raspoređenu su u tri biblioteke - "Online" koja donosi radove uglednih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih suvremenih hrvatskih autorica i autora, "Mali rakun" posvećen mladim i neafirmiranim autorima te "elektroDAF" s klasicima anarhističke misli, s književnim i teorijskim predznakom.

Najčitaniji naslov je svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog "Mediji, propaganda i sistem", koji je imao više od 87 tisuća čitatelja. Među deset najčitanijih naslova su i pjesničke zbirke Tomislava Bogdana i Krešimira Pintarića, te zbirke priča Sanje Pilić i Romana Simića.

Projekt BEK financijski podržava Grad Zagreb, čiji su građani najbrojnija i najvjernija čitateljska publika besplatnih e-knjiga, njih više od 33 posto, a DPKM korisnik je institucionalne potpore Zaklade "Kultura nova".

U studenom je na mrežnim stranicama srušen rekord čitanosti na mjesečnoj razini - 13.825 posjetitelja je čitalo ili preuzelo ukupno 24.346 besplatnih elektroničkih knjiga.

"Dosad je rekord držao kolovoz tekuće godine, kada je 12.948 posjetitelja čitalo ili preuzelo 18.918 besplatnih elektroničkih knjiga, što znači da je unatoč skromnom porastu posjećenosti od sedam posto, čitanost u tri mjeseca porasla upečatljivih 29 posto", ističu iz DPKM-a.

Najčitaniji naslov u studenom bio je novoobjavljeni roman "Ljubav je sve" Krešimira Pintarića, koji je čitan 1.302 puta, kao najčitaniji na mjesečnoj razini od Thoreauovog "Waldena" iz 2011. godine.