ZA ROMAN 'SUSJED'

Nagrada VBZ-a autorici 'stubišnog' trilera Marini Vujčić

26.11.2015 u 09:40

  • +6

Marina Vujčić dobitnica VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2015.

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Bionic
Reading

Književna nagrada VBZ-Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman 2015. dodijeljena je u srijedu navečer u Zagrebu književnici i urednici Marini Vujčić za roman 'Susjed', u kojemu autorica 'suverenim pripovijedanjem i istančanim osjećajem za gradnju dinamične i dramatične fabule dodiruje mnoge teme urbanih paranoja i čežnji'

Tim je riječima svoju odluku o ovogodišnjem laureatu na svečanoj dodjeli u multimedijalnom klubu Opera obrazložio žiri nagrade u sastavu Zoran Ferić kao predsjednik, te Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Milo Stojić i Drago Glamuzina kao članovi.

'Dobrih je rukopisa malo, oni su ona zrnca zlata do kojih se teško dolazi', kazao je na dodjeli predsjednik žirija Ferić. Vujčićkin je roman prevladao u odabiru vođenom u zadnjoj bitci u kojoj je žiri dvojio između triju naslova, od šest uvrštenih u uži izbor za nagradu, napomenuo je.

Roman 'Susjed' priča je o ženi opsjednutoj svojim susjedom na tragu filma 'Misery'. Glavna junakinja prosječna je usamljena 37-godišnjakinja, koja se preko svake mjere zaljubljuje u susjeda kojega svakoga jutra sreće na stubištu. Iako s njime osim konvencionalnog pozdrava 'dobro jutro' nikada ne razmijeni niti jednu drugu riječ, u njenoj se glavi razvija ljubavna priča koja ju tjera da iskorači iz svoje prosječnosti i preobrazi se u potpuno drugačiju osobu, pretvarajući zbivanja u romanu u napetu psihološku dramu.

'Atmosfera romana razvija se od benigne i duhovite do patološke i potencijalno opasne, a istovremeno s njom razvija se i portret glavne junakinje, registar njezinih emocija i kontekstualizacija razloga i okolnosti koje su je dovele do trenutka kad za nju više ne postoji drugi život osim onoga koji je njezina vlastita fikcija', stoji u obrazloženju žirija koji je na dodjeli pročitala književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik

'U njemu je autorica dodirnula mnoge teme urbanih paranoja – od otuđenosti i samoće, preko egzistencijalnih problema podstanarstva, do čežnje za nečijim tuđim životom u kojem je sve onako kako nam serviraju medijski posredovane slike sretnog para i obitelji', kazala je.

U ležernoj priči iz susjedstva Vujčić je uspjela preplesti vrlo šarolik registar žanrovskih obrazaca čije elemente i koristi i iznevjeruje – od chicklita, preko socijalnog i ljubavnog romana, pa i egzistencijalističkog, do romana enigme s natruhama horora.

Profesionalnost pristupa pripovijedanju, osjećaj za mjeru i gradaciju fabularne napetosti, kao i atraktivna tema potencijalno iz svačijeg susjedstva, razlog su što je žiri s radošću odlučio da ona ove godine pripadne upravo tom romanu', zaključila je Pogačnik.

'Stubišni' triler zrele autorice

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od 100 tisuća kuna i objavljivanja knjige u izdanju jednog od sponzora nagrade, Tiskare Znanje. Nagradu – ček i otisnuti primjerak knjige - dobitnici su uručili direktor VBZ-a Mladen Zatezalo i direktor sektora marketinga i razvoja Tisak medije Gašpar Novak

Vujčić je zahvalila žiriju te istaknula kako je priča iz romana čista fikcija, a napisala ga je nakon što je upravo bila završila svoj prethodni izrazito autobiografski roman Mogla sam to biti ja.

Glavna junakinja toga romana ušla mi je u glavu, zaposjela je i potpuno preuzela kontrolu nad pričom. Taj je roman zapravo jedan 'stubišni triler' čija se radnja događa na potezu između drugog i četvrtog kata, pred vratima i iza jednih zatvorenih vrata, poručila je.

Marina Vujčić (1966.) napisala je još romane Tuđi život' (Profil, 2010.), 'A onda je Božo krenuo ispočetka' (Hena com, 2014.) i 'Mogla sam to biti ja' (Hena com, 2015.), knjigu za djecu 'Bijeg uz brijeg' (Hum Naklada, 1998.), te knjigu drama 'Umri ženski' (Hena com, 2014.). Njezina je drama 'Čekaonica' postavljena 2012. u Kazalištu AKO iz Opuzena, te 2014. godine u koprodukciji Tuzlanskog narodnog pozorišta i Akademije dramske umjetnosti u Tuzli. Živi i radi u Zagrebu kao urednica u nakladničkoj kući Hena com.

Na natječaj je ove godine stiglo 116 rukopisa, koji su prijavljivani anonimno, pod šiframa. Roman 'Susjed' do pobjedničkog je naslova došao kroz dva kruga glasovanja, u kojima je dvanaest naslova odabrano u širi, te šest u uži izbor za nagradu. Prošlogodišnji dobitnik nagrade je književnik Ivica Prtenjača, za roman 'Brdo'.