POKRETNA GOZBA

Hemingwayevi memoari o Parizu opet postali bestseler

21.11.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Teroristički napadi na Pariz potaknuli su ljude na kupnju 'Pokretne gozbe', memoara Ernesta Hemingwaya o njegovim pariškim avanturama 1920-ih godina. Proteklih se dana knjiga o iskustvima mladog Hemingwaya u Parizu prodaje po bestselerskom tempu od 500 primjeraka dnevno

Da je Pariz stoljećima bio okupljalište umjetnika iz Francuske, Europe i cijeloga svijeta, izvrsno predstavljaju i memoari Ernesta Hemingwaya 'Pokretna gozba', objavljeni prvi put 1964., dakle tri godine nakon što si je nobelovac okončao život pucnjem u glavu. Riječ je o knjizi sastavljenoj iz njegovih neobjavljenih zapisa, koju je uredila njegova četvrta supruga Mary, a u kojoj se opisuju iskustva mladog, twentysomething Hemingwaya u francuskoj metropoli u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, kada je počinjala stvarati slavna izgubljena generacija.

U 'Pokretnoj gozbi' (u originalu: A Movable Feast) spominju su, između ostalih, Ezra Pound, Aleisteir Crowley, F. Scott Fitzgerald, Ford Maddox Ford, James Joyce i Gertrude Stein (koja je Hemingwaya i njegove mlade kolege umjetnike opisala kao izgubljenu generaciju), jer su sve to bili ljudi s kojima se budući nobelovac tada manje ili više često družio. Knjiga je puna i Pariza, njegovih kafića, restorana i stanova u kojima je živio, a mnoga od tih mjesta postoje i danas u Gradu Svjetlosti.

To je vjerojatno i razlog zašto je u tjednu nakon krvavih terorističkih napada na Pariz 13. studenog 'Pokretna gozba' ponovno, pola stoljeća nakon objave, postala bestseler. Mediji javljaju da se u pariškim knjižarama 'Pokretna gozba' skoro već rasprodala, a moglo se vidjeti i da mnogi u ruci drže primjerak Hemingwayevih sjećanja na jedno od zlatnih doba Pariza tijekom minute šutnje u ponedjeljak za žrtve terorističkih napada u organizaciji Islamske države.

Primjerci knjige ostavljaju se i s buketima cvijeća na mjestima gdje su teroristi poubijali nevine Parižane. Ovih dana prodaje se dnevno po 500 primjeraka 'Pokretne gozbe', dok je prije napada taj broj bio desetak knjiga, javili su iz izdavača Folio.