SUSTAVNI PROBLEM

Zareza opet nema na kioscima

18.11.2015 u 13:18

Bionic
Reading

Nakon proljetnih problema s tiskanim izdanjem Zareza, ovaj časopis za kulturna i društvena pitanja ponovno je zapao u probleme i nije izašao već dulje od mjesec dana. No ozbiljniji problem od trenutačnog nepojavljivanja Zareza na kioscima je to što je problem s tiskom postao sustavan, a izgleda za trajno rješavanje problema nema

Kako je tportalu objasnio izvršni urednik Zareza Luka Ostojić, tiskanje ovog dvotjednika se plaća iz javnih sredstava koje Zarez dobije na natječaju, međutim budući da ta javna sredstva uglavnom kasne, Zarez se tiska na dug pa sudbina tiskanog izdanja ovisi o mogućnosti tiskare da posluje na ovaj način.

Budući da se dug prema tiskari gomila već neko vrijeme, odbili su tiskati novi broj dok im ne sjedne novac. Zarez tih novca trenutačno nema jer se čeka da Grad Zagreb uplati sredstva za ovu godinu. No tom uplatom problemi će biti riješeni samo za tekuću godinu i brojevi koji su trebali biti tiskani će se tiskati.

Veći je problem to što Ostojić nema razloga vjerovati da ta sredstva neće kasniti mjesecima i u idućoj godini čime ovaj problem postaje sustavan. Stoga uredništvo razmišlja ne samo o kratkoročnim rješenjima problema kako da se sad tiska nego i što će općenito raditi sa Zarezom.

Ostojić nam kaže da se trenutačno koncentriraju napraviti sadržaj za svih 25 brojeva koliko stoji u Ugovoru s Ministarstvom kulture, a koji su preduvjet za dobivanje njihovih sredstava.

'Mi ćemo napraviti svoj dio posla, svih 25 brojeva koje ćemo pokušati tiskati. Što se produkcije tiče, neće biti problema, jedino je pitanje hoće li svi brojevi biti i otisnuti ili će neki brojevi biti objavljeni samo na internetu', objašnjava Ostojić i kaže da u tom slučaju ne zna hoće li Ministarstvo kulture priznati ispunjenje ugovora.

Iako postoje i drugi rashodi, trošak tiska je najveći rashod s kojim se u Zarezu trenutačno bore, a s obzirom na učestalost ponavljanja problema, Ostojić kaže da ozbiljno razmišljaju o prelasku Zareza na web.

'Trebali bi do kraja mjeseca imati završen dizajn web stranice koji će biti pogodniji za web izdanje. No morat će se mijenjati i način rada i organizacija posla tako da se to neće dogoditi preko noći, ali razmišljamo da od iduće godine pređemo na web', kaže nam Ostojić.

O modelu financiranja web-izdanja nisu još stigli razmišljati, no taj model planiraju izraditi kada krajem godine počnu raditi plan eventualnog prelaska na web.

'Izvorna ideja Zareza je financiranje putem javnih sredstava i trenutni im je plan tražiti novac na javim natječajima. Želimo da što veći broj ljudi može doći do našeg sadržaja bez naplaćivanja', kaže Ostojić.

Posljednji broj koji se pojavio na kioscima bio je #417. Iako završeni Zarez #418-19 nije tiskan ni distribuiran, tekstovi se mogu pronaći na web stranicama časopisa, gdje ćete od petka moći 'skinuti' i PDF tog broja.

Osim toga, redakcija je odlučila nastaviti proizvoditi časopis u gerilskim uvjetima pa ćete pored Zareza #418-19 od petka na www.zarez.hr moći pronaći i dvobroj #420-21.

Kako bi ukazali na probleme s kojima se Zarez nosi, mobilizirali svoje čitatelje na participaciju u njihovom rješavanju, te u konačnici podijelili s njima novi i kvalitetan sadržaj, organizirano je i javno čitanje dvobroja #420-21 u net.klubu Mama (Preradovićeva 18, Zagreb) u petak, s početkom u 14 sati.

Tekstove iz novog broja Zareza čitat će umjetnik i performer Siniša Labrović; teatrologinja, kazališna kritičarka i sveučilišna profesorica Nataša Govedić i drugi članovi redakcije časopisa, a publika je također pozvana sudjelovati.

Na licu mjesta moći će se pronaći ograničena količina novih brojeva Zareza otisnutih u kućnoj radinosti s naslovnicom čiji je autor čitatelj Zareza Goran Alfirev iz Vodica.