WORD EXPRESS

Književno putovanje jugoistočnom Europom na tportalu

21.10.2009 u 16:43

Bionic
Reading

Dvadeset književnika i književnica iz jugoistočne Europe i Velike Britanije uputit će se vlakom prema Istanbulu, a s literarnog putovanja tokom trajanja projekta Word Express na tportalu blog će voditi spisateljica i filmska kritičarka Mima Simić

Word Express je projekt književne razmjene u jugoistočnoj Europi, a započinje 22. listopada 2009. kada će dvadeset mladih književnika iz jugoistočne Europe i Velike Britanije krenuti na putovanje vlakom u tri skupine - iz Sarajeva, Bukurešta i Ljubljane zaputit će se prema Istanbulu. Putem će gostovati u nekoliko gradova, gdje će nastupati s lokalnim piscima i predstaviti se tamošnjoj publici.

BLOG MIME SIMIĆ

Spisateljica i filmska kritičarka tportala MimaSimić ekskluzivno će na tportalu od idućeg tjedna voditi blog u kojem će pisatio svemu što će se događati na putu, kako kaže, od krađe novčanika u vlaku do pričicao književnim interakcijama.

Uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, a u koordinaciji British Councila i izdavačke kuće Profil International, Word Express gostovat će u Zagrebu, gdje će u subotu, 24. listopada, vlakom iz Ljubljane doputovati škotska pjesnikinja indijskog podrijetla Raman Mundair i turski pjesnik Efe Duyan, kojima će domaćini biti pisci Slađana Bukovac, Slađan Lipovec, Marko Pogačar i Mima Simić.

Domaći autori svojim gostima otkrivat će osobnu mapu grada, voditi ih i upoznavati sa Zagrebom i svojim omiljenim mjestima, a sve to u sklopu programa Intimni zemljovidi. Zajedno će nastupiti u književnom klubu Booksa 24. i 25. listopada u 20 sati. Nakon toga Marko Pogačar i Mima Simić preko Skoplja i Soluna nastavljaju vlakom za Istanbul, gdje će sudjelovati na više različitih događanja, uključujući i novi književni festival Istanbul Tanpinar Literature Festival, kao i godišnji Sajam knjige u Istanbulu.

Kako je najavljeno, u projekt Word Express će biti uključeno pedesetak autora i prevoditelja koji će istraživati kulturno, socijalno i političko nasljeđe regije i družiti se s kolegama iz Armenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Izraela, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske i Velike Britanije. Njihov će rad biti preveden na jezike regije i objavljen u književnim časopisima svih uključenih zemalja. Autori će također imati mogućnost surađivati na europskim projektima koji kombiniraju pisanu riječ s video i filmskom umjetnošću, fotografijom i glazbom, a koji će biti prikazani u drugoj fazi projekta 2010. godine.

Više o Word Expressu