ROMAN@TPORTAL.HR

Zoran Malkoč dobio tportalovu književnu nagradu

27.10.2015 u 21:21

  • +44

Dodjela književne nagrade roman@tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Žiri tportalove književne nagrade između 52 naslova pristiglih na ovogodišnji natječaj roman@tportal.hr najboljim je proglasio roman 'Roki Raketa' Zorana Malkoča

Uz nagradu u obliku tipkovnice, koja mu je uručena na svečanom proglašenju dobitnika književne nagrade roman@tportal.hr u Dvorani Müller kina Europa u Zagrebu, Zoran Malkoč za svoj nagrađeni roman 'Roki Raketa' dobio je novčanu nagradu u iznosu od 50 tisuća kuna.

U finalu su uz 'Rokija Raketu' Zorana Malkoča u izdanju Profila bili 'Svećenica Mjeseca' (Zagrebačka naklada) Milene Benini, 'Mima i kvadratura duga' (Algoritam/24sata) Želimira Periša, 'Brdo' (VBZ) Ivice Prtenjače i 'Puteni nametnik' (Durieux) Igora Rajkija

'Tportal je poznat prije svega po tome što piše o politici i biznisu, no i jedan smo od rijetkih medija koji još uvijek drži do kulture. Kada smo birali datum za proglašenje nagrade, nismo znali da ćemo se uplesti u predizbornu kampanju, ali sada nam nije žao. Zapravo je super da u finišu, u vrijeme velikih političkih tema, usmjerimo malo svjetla reflektora na kulturu, na književnost i na pisce. Naš je žiri odradio odličan posao i napravio tportalov prijedlog za čitanje svima pa i političarima. Da su čitali više, možda bi i govori ovih dana bili kvalitetniji i jači', rekla je glavna urednica tportala Đurđica Klancir.

'Izuzetno mi je zadovoljstvo da je Hrvatski telekom već dugi niz godina sveprisutan u hrvatskoj kulturi, a kroz ovu nagradu i u književnosti. Posebno mi je ova nagrada draga zato što potječe iz tportala koji je dio Hrvatskog Telekoma. U proteklih osam godina preko 400 autora prijavilo se na naš natječaj što govori o važnosti te nagrade u hrvatskoj književnosti', rekao je predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković.


'Kao što sam rekao i u intervjuu za tportal, našao sam se u zaista dobrom društvu. Što se tiče nagrade od 50 tisuća kuna, moram reći da to nije nešto što meni treba jer sam prilično osiguran i bogat. A kao što je rekao moj prijatelj Robert Roklicer - nemam mašte. Ne mislite valjda da sam ja tog psa izmislio? Taj pas je mene osigurao za dobar dio godina', rekao je nagrađeni Zoran Malkoč

Prema ocjeni stručnog žirija, u kojemu su bili Kristian Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, u konkurenciji za tportalovu nagradu ove godine bila su 52 potpuno različita poimanja književnosti, jezika i stvarnosti, a odlučeno je da nagradu dobije djelo koje je svjesno ušlo u konflikt sa sva tri koncepta te pritom ostalo puno duha, stava i autentične emocije.

'Spomenik je to tjesnacima životnih izbora suvremena pisca, onoga koji bira između pozerstva i potpune moralne dekadencije, a samo uz krajnji napor uspijeva ostati čovjekom. No ovaj roman grabi mnogo šire, on secira društvo i pritom se ne boji ići duboko, do stvarnosti, do apsurda i još dalje, do mjesta na kojem stvarnost bez mita i bajke više ne može.

Roman koji, pa makar bilo na vlastitu štetu, nikada ne odmiče pogled od patologija, one svijeta književnosti i one svijeta koji tu istu književnost uspješno truje. Autor je pobjedničkoga romana kroz plejadu likova na svjetlo papira istjerao demone hrvatskoga društva u posljednja dva desetljeća, da bi u ključnom trenutku upalio svjetlo na kraju tunela. I dok ima nekoga tko je to u stanju učiniti, čiji glas još nije zatrt, sasvim je svejedno da je li riječ o nekoj tamo šumskoj budali ili o potpuno fantastičnoj blagonaklonoj sili - možda nade ima više nego nam se čini', stoji u obrazloženju žirija.

Dosadašnji dobitnici tportalove nagrade

Književna nagrada roman@tportal.hr dodjeljuje se osmu godinu zaredom. Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka 'Črna mati zemla' u izdanju Algoritma. Prijašnjih godina nagrađeni su debitantski roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete' Tahira Mujičića (AGM, 2012), roman 'Adio, kauboju' Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010), 'Tri' Drage Glamuzine (Profil, 2008) i 'Anastasia' Dalibora Šimprage (Durieux, 2007). Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak, 2011) i Sibila Petlevski za roman 'Vrijeme laži' (Fraktura, 2009).

RTL Autor: RTL