NAGRADA NEUSTADT

Dubravka Ugrešić dobitnica 'američkog Nobela'

26.10.2015 u 16:27

Bionic
Reading

Književnica Dubravka Ugrešić 24. je laureatkinja prestižne Međunarodne nagrade za književnost Neustadt

Nagradu poznatu i kao američki Nobel, koju dodjeljuju Sveučilište Oklahoma i časopis Svjetska književnost danas, primili su dosad pisci poput Gabriela Garcíje Márqueza, Czeslawa Milosza, Josefa Škvoreckog, Maxa Frischa i Octavija Paza.

'Njezine knjige, koje karakterizira kombinacija ironije i suosjećanja, prevedene su na više od 20 jezika, a dobitnica je i nekoliko drugih velikih književnih nagrada', navodi se u priopćenju objavljenom na službenoj stranici nagrade.

Dubravka Ugrešić autorica je romana 'Baba Jaga je snijela jaje', 'Ministarstvo boli', 'Muzej bezuvjetne predaje', 'Štefica Cvek u raljama života' i 'Forsiranje romana-reke', kao i nekoliko knjiga eseja, među kojima su 'Europa u sepiji', 'Napad na minibar' te kultna 'Kultura laži', zbog koje je u devedesetima u Hrvatskoj prozvana 'vješticom' jer je pisala protiv nacionalizma.

Dobitnica je Austrijske nagrade za europsku književnost 1998, uvrštena je u uži izbor za nagradu Booker 2009, a 2012. dobila je i nagradu Jean Améry za pisanje eseja.

Ugrešić je rođena u Kutini, a do svojih ranih četrdesetih radila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zbog tekstova u kojima je jasno izrazila svoje neslaganje sa službenom politikom u Hrvatskoj i Srbiji, protiveći se nacionalizmima i ratu, proživjela je medijsku hajku nakon koje se odselila iz Hrvatske. Danas živi i radi u Amsterdamu.