170 GODINA DJELOVANJA

Mjesec hrvatske knjige otvoren u Novom Vinodolskom

15.10.2015 u 16:55

Bionic
Reading

Tradicionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige otvorena je u četvrtak u Novom Vinodolskom, a tom je svečanošću ujedno obilježena 170. godišnjica djelovanja ovdašnje Narodne čitaonice i knjižnice

Mjesec hrvatske knjige otvorio je zamjenik ministra kulture Alen Kajmović istaknuvši da ta manifestacija promiče čitanje kao kulturnu vrijednost. Knjižnice, posebno narodne, treba razvijati što više, rekao je Kajmović dodavši da će tome u najvećoj mjeri pridonijeti Ministarstvo kulture.

Ministarstvo je za knjige, knjižnice i investicije u knjižnice od 2012. do danas uložilo više od 185 milijuna kuna, podsjetio je Kajmović.

Predsjednica Programskog i Organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2015. Davorka Bastić kazala je da će ove godine u sklopu manifestacije biti održano više od 2.000 programa u cijeloj zemlji. Tema je svjetlost, temeljem odluke Opće skupštine UN o proglašenju 2015. godine Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu, rekla je Bastić. U sklopu programa održat će se kviz za poticanje čitanja mladih, a Mjesec hrvatske knjige završava 13. studenoga u Dugoj Resi, gdje će se obilježiti 90. godina djelovanja čitaonice i knjižnice.
Ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice u Novom Vinodolskom Barbara Kalanj Butković podsjetila je da je knjižnica osnovana 1845. zalaganjem svećenika Josipa Mažuranića. Namjera je bila produbljenje nacionalne svijesti, a ubrzo je postala kulturno središte cijeloga novljanskog kraja, kazala je. U nekoliko navrata, zbog političkih razloga, prekidala je djelovanje, ali ubrzo i obnavljala. U međuvremenu je pokrenuta izdavačka aktivnost te jača organiziranje brojnih kulturnih manifestacija.

Novljanska čitaonica i knjižnica nedavno je potpuno obnovljena, uz pomoć nadležnog ministarstva i Primorsko-goranske županije te djeluje na 300 četvornih metara, ima 23.000 svezaka i 1200 članova, rekla je Kalanj Butković.

400645,400556,400409,400385

Okupljene su pozdravili i predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Novoga Vinodolskog Velimir Piškulić te Blaženka Peradenić Kotur iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u ime te ustanove i Hrvatskog knjižničarskog društva.

Zamjenik ministra kulture ovom je prigodom objavio i rezultate javnog poziva za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2014. godini. Pristiglo je 139 prijava, a prosudbeno povjerenstvo u kojemu su bili Alida Bremer, Jagna Pogačnik i Dubravka Zima odabralo je 20 djela - zbirki priča, zbirki poezije, eseja i romana te romana i priča za djecu i mlade.

Stimulacije dobivaju Tamara Bakran, Mislava Bertoša, Ivo Brešan, Drago Hedl, Rade Jarak, Hrvoje Jurić, Mladen Kopjar, Zoran Malkoč, Đorđe Matić, Nada Mihelčić, Josip Mlakić, Zoran Pilić, Kristina Posilović, Ivica Prtenjača, Ivana Rogar, Ivan Šamija, Karmela Špoljarić, Marina Vujčić, Aleksandar Žiljak i Viktor Žmegač.